Totális bukás lett Orbán szívügye, a felcsúti kisvasút

2017. július 6. 02:55 - szerző: Ágoston Zoltán

Az átadás óta eddig 53 olyan nap volt, amikor senki nem utazott rajta. Tavaly kétszázalékos volt a kihasználtsága.

Amióta tavaly májusban átadták, 53 olyan nap volt, amikor senki nem utazott a felcsúti kisvasúton. Ebből hét napon mégis útnak indították úgy, hogy egy lélek sem ült rajta a mozdonyvezetőn és a kísérő személyzeten kívül – derítette ki az ATV Híradója. Csak tavaly októberben akadt hat olyan nap is, amikor senkit nem érdekelt annyira, hogy jegyet váltson rá.

Fotó: Népszabadság-archív / Teknős Miklós

A felcsúti kisvasút 857 millió forintból épült, amelyből 600 milliót az Európai Unió adott, ezt viszont vissza kell adni, ha a kisvasút nem teljesít az elvárásoknak megfelelően. És úgy tűnik, hogy nem teljesít, hivatalos adatok szerint ugyanis 2016. május 30. és december 31. között 23 779 menetjegyet váltottak rá, ami napi átlag 113, miközben a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) az Átlátszónak átadott  tervdokumentációban még ötvenszázalékos kihasználtság mellett is napi 2560 fizető vendéggel számolt. A napi 113 utazó egyébként kétszázalékos kihasználtságot jelent, ez pedig azt, hogy a felcsúti kisvasút eddig totális bukás. A 113-as napi átlaggal 120 év múlva térülne meg az ára. (A Nemzetgazdasági Minisztérium egyébként tagadja, hogy napi 2560 utasra tettek volna ígéretet az Európai Unió előtt, azt viszont nem hajlandó elárulni, hogy akkor mennyivel számoltak. Az Átlátszó pert indít ezért.)

A magyarokat annak ellenére nem érdekli a felcsúti kisvasút, hogy Orbán Viktor szívügyéről van szó. Felcsút a miniszterelnök szűk pátriája, és ha a kisvasutat támadják – mondta még 2015 novemberében egy óvodaavatón –, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.

Az ATV megkérdezte a kisvasút fenntartóját, a Felcsúti Utánpótlás Nevelés Alapítványt, hogy ilyen utasforgalom mellett miért is éri meg ez az egész, de ezt a FUNA azzal hárította el, hogy a kommunikációs igazgatója szabadságon van, és a visszatéréséig nem tudnak válaszolni.

A FUNA-t Orbán Viktor alapította, elnöke pedig Mészáros Lőrinc milliárdos nemzeti gázszerelő. Az alapítvány működteti a Puskás Akadémia FC futballegyüttesét, és az Mfor.hu számításai szerint eddig ehhez összesen 13 milliárd forint tao-támogatást szedett össze. Ebből játszi könnyedséggel futná az EU-nak esetleg visszafizetendő 600 millióra, nem is beszélve arról, hogy Mészáros Lőrinc ezt a 600 milliót mostanában alig több mint két nap alatt megkeresi.