Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Törvénysértő, amit Palkovics László az MTA-val művel egy volt alkotmánybíró szerint

2019. február 14. 10:42 - szerző: 168 Óra

Vörös Imre volt alkotmánybíró, akadémikus a Klubrádiónak azt nyilatkozta, hogy szerinte törvénysértő, amit Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csinál a Magyar Tudományos Akadémiával, mivel nem írhatna ki pályázatot olyan pénzre, ami törvény szerint jár.

Álláspontja szerint a miniszter megsérti a költségvetési törvényt, és bűncselekményt követ el, ha a tudományos akadémia intézeteit megpályáztatja a költségvetési törtvényben rögzített feladatok finanszírozására. A jogász úgy véli, hogy Palkovics László költségvetési csalást követ el azzal, hogy az akadémia intézeteit igénybejelentésre kötelezi, egyúttal felbujtóként az akadémiai intézeteket is csalásra kötelezi.

Vörös Imre szerint a Legfőbb Ügyészségnek nyomozást kellene indítania, de más is feljelentést tehet az ügyben.

Fotó: Merész Márton

Hónapok óta folyik az MTA és az ITM közötti vita, mivel a tárca visszatartja az akadémia büdzséjének nagy részét, a költségvetési törvény előírásával ellentétesen.

A minisztérium állítása szerint minden költség az MTA rendelkezésére áll, ezzel szemben Lovász Lászlóék eddig csak az első negyedévi bértömeget, és a kiválósági programok 8 milliárdos költségét kapták meg. Palkovics László tervének megfelelően áprilistól a kutatóközpontok projektalapú működésre állnak át, az alaptámogatásukra, tehát a rezsire és a fizetésekre is pályázniuk kell. Az akadémia elfogadhatatlannak tartja ezt a megoldást.