Törpe naperőmű a hivatal tetején

Újbuda önkormányzata az első az országban, amelynek saját naperőműve van, ezzel csökkenti a hivatal a villanyszámláját. A Gazdagréti lakótelep egyik 119 lakásos házára pedig felszereltek 36 napkollektort, így a XI. kerület joggal tartja magát zöld kerületnek. Ám a példájukat egyelőre nem nagyon követik.

2009. május 9., 20:02

A XI. kerületi önkormányzat úttörő szerepet visz a megújuló energiában, tudatosan próbálják leszorítani a villany és meleg víz valamint a távfűtés számlákat valamint a környezetet is védeni, hogy kevesebb széndioxid kerüljön a levegőbe. Az önkormányzatnál környezetvédelmi tanácsnok dolgozik és külön pénzügyi keretet különítettek el erre a célra. És a hírek szerint hamarosan önálló környezetvédelmi osztályt hoznak létre.

A törpe naperőművek 45-50 évig üzemelnek

Az első 20 kilowattos napelemet tavaly szerelték fel az önkormányzati épület tetejére, néhány napja a másik hivatali épület tetejére is felkerült egy 20 kilowattos elem, de ehhez már uniós támogatást kaptak, amely a költségek 47 százalékát fedezte. Ezek teljesítménye nem elegendő a házak elektromos energia ellátására, de csúcsidőben fedezi a pluszenergiát.

A megtérülés ideje 15 év, a mely az államigazgatásban jó szám, de Mészáros Sándor, a telepítő cég vezetője kiigazít: legalább ennyire fontos adat - amelyről ilyenkor gyakran elfeledkeznek -, hogy így évente 27 tonna széndioxid nem kerül a levegőbe. Vagyis ennyivel kevesebb fosszilis energiát égetnek el.

Egyébként ezek a naperőművek 45-50 évig működnek, így háromszor hozzák meg az árukat. Az országban amúgy is ez a második legnagyobb törpe naperőmű, a legelső egy hipermarket-lánc tetején üzemel. Egyelőre budapesti önkormányzatok nem érdeklődtek, viszont Pest és Szolnok megyei több is.

A lakók jóval kevesebb hő díjat fizetnek

Újbuda másik nagy vállalkozása, hogy 36 vákuumcsöves napkollektort szereltek fel egy gazdagréti házra, ahol nyáron szinte teljesen kiváltja a 119 lakás meleg víz szolgáltatását az 55 kilowatt teljesítményű berendezés, s télen a távfűtés számlát is csökkenti.

A Regős utca 14-16 számú ház sikeresen pályázott, így a napkollektor telepítést megelőzte a hőszigetelés, ablakcsere és a gépészeti berendezések felújítása. A napkollektorok költségének felét az önkormányzat állta, s az általuk termelt energiát betáplálják a Fővárosi Távfűtő Művek rendszerébe. A lakók így 40-50 százalékkal kevesebb hő díjat fizetnek.

Mészáros Sándor elmondta, hogy szemléletváltozásra volna szükség, hiszen a takarékosság mellett a környezetvédelemre is tekintettel kellene lenni. Az állam maga is jobban szponzorálhatná a napenergiát, hiszen Ausztriában és Németországban 20 százalékkal kevesebb a napsütéses órák száma, mégis sokkal több támogatáshoz jutnak az efféle beruházások.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.