Törölte a budapesti látogatását a holland parlamenti küldöttség, mert az Orbán-kormány fogadni sem volt hajlandó a politikusait

2019. február 2., 16:15

Szerző:

Lemondta a budapesti útját az a holland parlamenti delegáció, amely a demokrácia helyzetéről akart tájékozódni Magyarországon – írja a hvg.hu. A küldöttség azért törölte a látogatást, mert az Orbán-kormány nevében senki nem volt hajlandó szóba állni a politikusaival. Anne Mulder, a kormányzó Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) politikusa a portálnak elmondta, hogy a hágai parlamentben régóta téma Magyarország és Lengyelország az eljárás miatt, amelyet a lisszaboni szerződés 7. cikkelye alapján indítottak ellenük a jogállamiság elveinek a megsértéséért. Az ügyben több meghallgatást is tartanak, amihez parlamenti képviselőkkel, szakértőkkel, civil szervezetekkel és  kormánytagokkal is beszélni akarnak. Február közepén jöttek volna Budapestre, amíg azonban a szervezés a lengyelekkel nem ütközött akadályba, a Fidesz és az Orbán-kormány részéről azonban senki nem akarta fogadni őket. Így nem látták értelmét az útnak – jelezte Anne Mulder. A hvg.hu úgy tudja,a hogy a hollandoknak volt egy megbeszélt találkozójuk az Országgyűlés európai ügyek bizottságával, a fideszes Hörcsik Richárd vezette testület azonban lemondta ezt.

Orbán Viktor és Judith Sargentini a 2018. szeptember 11-i EP-vitán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A hollandok – derült ki a Népszava pénteki cikkéből – két napon át tartózkodtak volna Budapesten, az pedig nem igaz, amit a kormányzati szócsőként működ Magyar Idők írt korábban, hogy a Sargentini-jelentésben szereplő kritikák igazságtartalmát akarták volna ellenőrizni. 

Az Orbán-kormány elzárkózásának az oka az egyszerű sértődöttség lehet. Egyrészt azért, mert az Európai Parlament szeptember 12-én kétharmados többséggel elfogadta a holland zöldpárti Judith Sargentini nevét viselő jelentést, ami utat nyitott a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljáráshoz. Másrészt azért, mert Hollandiának nem tetszenek az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései, és ennek a nyugat-európai ország budapesti nagykövetei többször is hangot adtak már. Nemrég René van Hell misszióvezető jelentette ki a közigazgatási bíróságok felállítása kapcsán, hogy 

„a jogállamiság benne van az EU DNS-ében, a független bíróságok nélkül nem beszélhetünk jogállamról”,

elődje, Gajus Scheltema pedig a 168 Órának adott 2017-es interjújában állította, hogy az Orbán-kormány ugyanolyan elv mentén kreál ellenséget, mint a terroristák. Ezen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter annyira felháborodott, hogy nyilvánosság előtti bocsánatkérést követelt Hollandiától, ez a bocsánatkérés azonban azóta sem született meg.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.