Nem tartott premiert a Nemzeti Légió, elmaradtak az egyenruhások a Mi Hazánk cigányozós tüntetéséről Törökszentmiklóson

A romák utcáiba való masírozás helyett hazabuszozott a Betyársereg, amely a Toroczkai Lászó-féle légiósok helyett gyűltek össze a szolíd eseményen. Néhány elszánt ellentüntető is akadt, akik kisebb taszigálásba keveredtek a feketeruhásokkal.

2019. május 22., 06:00

Szerző: Bíró Veronika, Molnár Richárd

Óriási rendőri jelenlét mellett mintegy kétszázan gyűltek össze a Jász megyei Törökszentmiklós főterén azon a kedd esti demonstráción, amelyet a Toroczkai László által vezetett Mi Hazánk Mozgalom hirdetett meg. A vonulást előzetesen megtiltotta a rendőrség, így a résztvevők a tervek ellenére nem masírozhattak végig a település utcáin a párt frissen alakult egyenruhás alakulatának, a Magyar Gárda „szellemi örökösének” szánt Nemzeti Légió tagjaival együtt, de a tüntetést megtarthatták.

A légiósok azonban még nem debütáltak Törökszentmiklóson, egyetlen résztvevőn sem tűnt fel a nemrég bemutatott formaruha. Az egyik zöldkabátos Mi Hazánk szimpatizánstól megtudtuk, még tart a toborzás, és ők is szívesen beállnának a légióba, de nincs rá idejük.

Toroczkaiék arra hivatkozva szervezték a tüntetést, hogy egy férfi néhány héten belül többször is összevert embereket a városban minden előzmény nélkül. A párt azt állította, hogy áldatlan állapotok vannak a városban, és „különböző cigány családok terrorizálják a helybeli, tisztességesen dolgozó embereket is”.

Számos roma jogvédő és nem roma szervezet tiltakozott az esemény ellen. Az Idetartozunk Egyesület leszögezte, hogy az uszítás, a gyűlöletpolitika mindenkitől elfogadhatatlan, a bűnüldözés pedig nem pártfeladat, hanem az állami szervek dolga. Civil ellendemonstrációt nem tartottak, de így is megjelent néhány ellentüntető.

A Mi Hazán tüntetése Törökszentmiklóson 2019. május 21-én
Fotó: Bazánth Ivola

Egy szivárványos esernyővel álló hölgy például érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy az esernyő azért van nála, mert egyrészt esni fog az eső, másrészt leszbikus, és fontosnak érezte, hogy tiltakozzon a mai rendezvény ellen, és kiálljon mások jogaiért a félkatonai szervezetekkel szemben. A társaságában lévő nő pedig lelkészképzőre jár, a jelenlétével is ki akarta fejezni tiltakozását a megfélemlítés ellen.

A helyszínen megkérdeztük a feketébe öltözött Betyársereg tagjait, akik közül mintegy harmincan jelentek meg a tüntetésen, biztosítva a légiósok helyett az izomerőt. Ám közölték, hogy nem nyilatkozhatnak, csak a „főnök”, Tyirityán Zsolt beszélhet.

Fotó: Bíró Veronika

A demonstráción megjelenő egyik helyi lakos lapunk munkatársának elmondta, hogy szerinte van értelme a rendezvénynek, „mert minden egyre rosszabb lesz”. Bosszantja, hogy 32 éve dolgozik, adófizető, és hó végén mégis nélkülöznie kell a helyi cigányokkal ellentétben.

– Nem vagyok rasszista, de szeretném, ha ők is beilleszkednének a társadalomba. De sajnos ők ezt nem fogadják el. Csak meg kell nézni, hogy a börtönökben kik vannak – mondta, hozzátéve, hogy ha minden szakad, belép a Nemzeti Légióba, sok ismerősével együtt.

Két Mi Hazánkos kabátot viselő résztvevő Fábiánsebestyénről és Nagymágocsról érkezett. Szerintük a lakosok nagyon széthúznak, a városban teljes Fidesz-uralom van, ezt szeretnék megdönteni, hogy mindenki érvényesüljön, ne csak a Fidesz-közeliek.

Arra a kérdésre, hogy akkor miért a romák ellen tüntetnek, azt felelték, hogy a mozgalom munkájával értenek egyet, azt szeretnék segíteni, de nem értenek egyet a „cigánybűnözéssel”.

A beszédek kis késéssel kezdődtek, az elsőt Dorogi György, a Nemzeti Légió vezetője mondta. Bejelentette, hogy júniusban indul a légió, és mindent megtesznek azért, hogy bebizonyítsák, a rend pártján állnak. Megjegyezte, hogy nincs szükség arra, hogy Olaszliszka vagy Tatárszentgyörgy megismétlődjön az országban. Vagyis a volt légiós egyaránt elhatárolódott az olaszliszkai roma lincselőktől és a tatárszentgyörgyi neonáci gyilkosoktól, amivel egy külsőségeiben félkatonai jellegű szervezet vezetőjének szájából igencsak furcsán hangzott.

A második felszólaló Nagy Tibor, a MIÉP elnöke, Tiszaeszlár polgármestere volt, aki viszonylag hosszú beszédet mondott. Eközben nagyobb figyelmet váltott ki az, hogy két ellentüntető a holokauszt eseményeit, illetve más világháborús fasiszta bűncselekményeket ábrázoló korabeli fotókat mutatott fel. A Betyársereg tagjai ekkor köréjük gyűltek, és az egyik feketeruhás megpróbálta az egyik táblát kivenni az egyik demonstráló kezéből.

Fotó: Bíró Veronika

Az utolsó beszédet Toroczkai László pártelnök mondta, először felemlegetett két bátor törökszentmiklósit, akik közzé tették a rendezvény indokául szolgáló videófelvételt a letartóztatott roma férfiról.

– Az ügyészség, bíróság végig asszisztált ehhez, szabadon hagyták ezeket a cigány terroristákat – mondta a pártelnök.

Kijelentette, hogy az úgynevezett roma jogvédők a demonstráció hírére azonnal megjelentek a városban, és lázítani kezdték a cigányságot, pillanatok alatt országos hisztériát értek el. Pedig nekik „soha nem állt szándékukban gyerekeket bántani”, ők a „cigánybűnözők” miatt vannak itt.

Toroczkaiék fellépése alatt a rendezvénytől nagy rendőri erőkkel elválasztva a Momentum és a Szolidaritás is tartott egy-egy ellenrendezvényt. Több ellenzéki politikus is megjelent a helyszínen, köztük Baranyi Krisztina, Kunhalmi Ágnes, Korózs Lajos, Szél Bernadett, Cseh Katalin és Fekete Győr András.

Bár a rendezvény végén úgy tűnt, a Betyársereg tagjai mégis elindulnak a törökszentmiklósi romák telepe felé, amelyre a helyi romák (akik közül többen a rendőröktől elválasztva figyelték a Mi Hazánk tüntetését) készültek is, de valószínűleg a rendőri jelenlét hatására a feketeruhások végül a buszuk felé vették az irányt.