Budapesten nyit magániskolát egy török alapítvány, amelyet Recep Erdogan elnök vezet

2019. október 18., 11:31

Szerző:

A fővárosi kormányhivatal engedélyt adott egy olyan általános iskola és gimnázium megnyitásához, amit Recep Tayyip Erdogan török elnök lobbiszervezete hoz létre a magyar fővárosban – tudta meg a 24.hu.

A Maarif Általános Iskola és Gimnázium az Oktatási Hivatal honlapján elérhető adatok szerint az idén szeptember óta aktív státuszú oktatási intézménynek minősül, de még nem kezdődött meg a tanítás a IX. kerületbe tervezett intézményben. Az iskola az egykori ferencvárosi Harsányi János Szakközépiskola és Szakiskola helyén működhet, ahol a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrumtól bérel majd tantermeket és eszközöket.

Az iskola alapítói okirata szerint idén szeptemberben 80 általános iskolai diák tanítását kezdték volna meg, ám ismeretlen okok miatt mégsem kezdődött el az oktatás. Jövőre már 240 tanulóval számolnak.

A dokumentum szerint a 2020/2021-es tanévben

  • általános iskolai nevelésben 160,
  • gimnáziumi oktatásban 80 diákot kívánnak tanítani.

A 24.hu megkereste az intézmény megbízott vezetőjét, aki annyit árult el, hogy egy török eredetű magániskoláról van szó, ami egyelőre épül. Azt nem sikerült megtudnia a portálnak, hogy milyen pénzből finanszírozzák az iskolát, és hogy mekkora lesz a költségvetése, ahogyan azt sem, hogy csak török, vagy más származású diákok is tanulhatnak-e majd ott. Egyelőre az is rejtély, hogy a muszlim vallási nevelés szerepet kap-e az intézményben, és ha igen, ez együtt jár-e például mecsetépítéssel.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az iskola fenntartója az idén nyáron alapított Maarif Hungary Nonprofit Kft. lesz, amelynek ügyvezetője egy 34 éves török férfi, Yasin Parildar. A cég tulajdonosa a törökországi Maarif Alapítvány.

Az alapítványt a 2016-os kudarcba fulladt Edrogan elleni katonai puccs előtt hozta létre a török kormány. A puccsot a török elnök szerint egykori szövetségese, Fethullah Gülen hitszónok tervelte ki ellene, és azok a katonák hajtották végre, akik egykor Gülen iskoláiban tanultak. Ezeket még Erdogan szövetségeseként Gülen hozta létre.

 

Erdogan egyébként személyesen nevez ki a szervezetet vezető kuratórium 12 tagja közül hetet. Ezen kívül az oktatási minisztérium adja az alapítvány finanszírozásának jelentős részét.

Pontosítás

Lapszemlénk korábbi változatában tévesen az szerepelt, hogy a Maarif Alapítványt a török elnök elleni puccskísérlet után hozták létre. Tévedés volt az is, hogy az alapító okiratában szerepel a gülenista iskolák megszerzésének a szándéka.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.