Tordai Bence: Az utca és a nép győzött a Fidesz által uralt intézmények felett

Meg kell mutatni., hogy van egy olyan politikai valóság is, amely a köztársaság értékrendjét képviseli. Ez a vállalás hatja át a Párbeszéd képviselőjének, Tordai Bencének parlamenti munkáját. Azt mondja, az Országgyűlésben éppúgy ott kell lenni, mint az utcán, használni kell minden eszközt és lehetőséget, ott kell lenni minden színtéren. És bízik benne, hogy az ellenzék tavalyi sikerei kihatnak a következő évekre is.

2020. január 11., 07:00

Szerző: Sebes György

– Ezzel el is jutottunk a parlament idei évének értékeléséhez.

Szerintem nem is a parlamenti évad volt a legfontosabb. Tavaly év elején egy interjúban azt mondtam, ha visszasimulnánk a parlamenti politizálásba, akkor az tragédia lenne, és sikerült is áthelyezni a súlypontot az utcára. Nyilván elég könnyű ezt megtenni olyankor, amikor választások vannak, de nem magától értetődő. Tehát az, hogy az ellenzék jól mozgósított – legalábbis az önkormányzati voksolás idején –, az azt is jelenti, hogy az a színtér, ahol a Fidesznek minősített többsége van, veszített a jelentőségéből. Ebben az évben tehát az utca és a nép győzött a Fidesz által elfoglalt és uralt intézmények felett.

Fotó: Merész Márton

– Valóban egyre többen mondják, hogy nem is a parlamentben kellene politizálni. A szocialisták is hajlanak erre a megoldásra. Ön egyetért ezzel?

Én azt mondom, hogy nem vagy-vagy, hanem is-is. Használni kell minden eszközt és lehetőséget, ott kell lenni minden színtéren és játszani minden hangszeren. Már régóta felmerült, hogy szükség van valamilyen alternatív terepre, ahol lehetőség nyílik az érdemi, konstruktív közpolitikai vitákra. A parlamenti vitákra azonban még mindig nagyon sokan figyelnek, ezért nem is kellene negligálni az ottani munkát. Önmagában szégyenteljesnek tartom, hogy Kövér László az önkormányzati választás előtt nem hívta össze az Országgyűlést, vagyis az őszi ülésszak egészen rövid volt, és a hosszúra nyúlt tavaszi ülés után három hónap szünet következett. Ráadásul azért döntött így, mert nem akarta megadni az ellenzéknek a lehetőséget, hogy a voksolás előtt politizáljon az ülésteremben. Ez tényleg egészen hallatlan, de persze összhangban van a fideszes képviselők álszent, ostoba, képmutató álláspontjával, miszerint konkrét ügyekben nem is kellene politizálni. Miközben a parlament másról sem szól, mint közügyek megvitatásáról.

 

Az interjú teljes változatát a 168 Óra csütörtökön megjelent számában olvashatják el. Keressék az újságárusoknál!

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.