Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Tömegesen mondanak fel a közigazgatásban, már 2500 ember kérte felmentését

2019. április 10. 11:24 - szerző: 168 Óra

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a közigazgatásban összesen 2500-an kérték felmentésüket, de a tárca szerint ez nem jelent gondot az ügyintézésben. Az Index ezzel szemben úgy értesült, hogy a kormányhivatalokban májusra kaotikus helyzet alakulhat ki.

Március elsején lépett életbe a központi hivatalok tisztviselőinek rabszolgatörvénye, vagyis az új kormányzati igazgatásról szóló jogszabály. Ez a minisztériumok és háttérintézményeik, a kormányhivatalok, a nyugdíjfolyósító és a Magyar Államkincstár dolgozóit érinti.

A módosítás értelmében a félórás ebédidőt nem számítják bele a munkanapba, így az eddigi 8 helyett legalább 8,5 órát kell naponta dolgozni. Ez egy évben nagyjából plusz 14–15 munkanapot jelent ezeknek a hivatalnokoknak, miközben 25-ről 20 napra csökkent az alapszabadságuk. A portálnak nyilatkozó forrás szerint ugyanakkor éves szinten legalább 8 százalékkal csökkent a bérük. Mindeközben a kormányhivatali dolgozók cafeteria-juttatásai idén már elmaradnak. 

Vagyis egy nyilatkozó szerint a kormányhivatali dolgozók bércsökkenéssel szembesültek márciusban, miközben megnövelték a munkaidejüket és munkaterheiket.

Törökbálint, 2019. január 21. A törökbálinti kormányablak 2019. január 21-én, az átadás napján. MTI/Máthé Zoltán Átadták a törökbálinti kormányablakot
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A portál úgy tudja, hogy nagy a csalódottság a hivatalnokok között. Egy szakszervezet erről az alábbiakat írta:

„A felmentésüket kérők száma a megyénken belül döbbenetes mértékeket ölt. Többen úgy is a távozás mellett döntöttek, hogy egyelőre nincs kilátásban új munkalehetőség. A további tömeges létszámcsökkenés több szervezeti egység működését megbéníthatja, melyeknek eddigi működése is problémás volt. A jogviszony-átalakulás okán felmentésüket kérő kollégák két hónapos felmentési idejükből egy hónap elengedésre kerül, az időarányosan kiveendő szabadságok miatt pedig nagyjából két-három hét múlva rengeteg szék fog kiürülni, feladatkörök maradnak ellátatlanul”

Eközben a Miniszterelnökség közölte az Index érdeklődésére, hogy

az elmúlt hónapban 2500-an kérték felmentésüket.

Az ügyintézés – fűzte hozzá q tárca – a megszokott rend szerint zajlik, az állampolgárokat tehát ez semmilyen módon nem érinti.

– Nem ezt érdemeltük. Ez nem közszolgálat, ez már közrabszolgaság

– fogalmazott a portálnak egy kormányhivatalban dolgozó, egyedülálló édesanya. Állítása szerint a megnövelt munkaidő miatt a gyerekei az iskolaajtó előtt várnak rá délutánonként. Fizetése csökkent, az órabére jelenleg nem éri el az 1000 forintot.