Többszázezres tanfolyamon képez orvosokat az EMMI pénzén a Katolikus Szeretetszolgálat, meglehetősen furcsa feltételekkel

2019. március 18., 09:44

Szerző:

A Katolikus Szeretetszolgálat tréningjére több mint húszmillió forint értékben pályázhatnak orvosok és egészségügyi szakdolgozók. A résztvevőknek a 700 ezer forintos részvételi díj 5 százalékát, azaz 35 ezer forintot kell csak befizetniük, a többit a szeretetszolgálat fizeti. Cserébe vállalniuk kell, hogy legalább év végéig nem vesznek részt művi terhesség-megszakításban – írja a 444.hu.

A FEMM Medical Management képzés egy három napos tanfolyam, amelyen a tervek szerint olyan oktatókat képeznek ki, akik a menstruációs rendellenességgel, meddőséggel küzdő, illetve a saját nőiségüket, egészségüket értelmezni, követni vágyó nőket tudják megtanítani testük működésére.

A módszer tudományos megalapozottsága kérdéses,a pályázónak viszont ki kell töltenie egy szándéknyilatkozatot, amelyben vállalja, hogy legalább 2019. december 31-ig

  • művi terhesség-megszakítást nem végez, abban nem működik közre, 
  • fogamzásgátló tablettát, eszközt fogamzásgátlási céllal nem állít be, ill. alkalmaz,
  • inseminatioban nem vesz részt,
  • mesterséges megtermékenyítés semmilyen formáját nem végzi, abban nem működik közre,
  • tevékenységét a FEMM módszer szellemiségében végzi,
  • FEMM módszer alkalmazását páciensei körében népszerűsíti.

Azaz a jelentkezőnek vállalni kel, hogy sem páciensein, sem saját magán nem alkalmaz semmilyen fogamzásgátló módszert, még gumióvszert sem, tehát a nem úton terjedő betegségek ellen sem védekezhet, továbbá a megkérdőjelezhető tudományos értékű módszerért cserébe lemond arról, hogy a gyermektelen párokon tudományosan megalapozott módszerekkel segít. 

A szándéknyilatkozat aláírója tehát nemcsak az orvosi eskü megtartását és a szabad orvosi döntéseket, hanem a saját egészségét is veszélyezteti.

A portál azt írja, hogy a pályázat adatvédelmi szabályzatból kiderül, hogy nem is a Katolikus Szeretetszolgálat, hanem a mögötte álló Emberi Erőforrások Minisztériuma adja a támogatást a 30 fős tanfolyamhoz

A képzést szabadon választható tanfolyamként a Semmelweis Egyetem akkreditálta, csakhogy az akkreditációs portálon a tanfolyam díja 499 500 forint, míg az EMMI szerint ez 700 ezer forint. Ez azt jelenti, hogy a 30 fő támogatott után fejenként 200 ezer forint, összesen hatmillió forint sorsa még nem ismert.

Túl nagy tolongás amúgy nem lehet a páratlan lehetőségért, mert a jelentkezési határidőt meghosszabbították.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.