Többet fog költeni a kormány az augusztus 20-i ünnepségekre, mint amennyit adnának a Lánchíd felújítására

2020. június 15. 09:34 - szerző: 168 Óra

Többet szán a kormány az augusztus 20-i ünnepségre, mint a Lánchíd felújítására – vette észre a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH), valamint a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Zrt. szerződését a 24.hu.

Nettó 6,5 milliárd forint mehet el a rendezvényekre úgy, hogy ebben az összegben a budapesti tűzijáték ára még nincs benne

a portál szerint. Nemrég írtuk meg, hogy az állami szervek titkolják az ünnepségek költségét, miközben, a világjárvány közepén Európa legnagyobb tűzijátékát tervezik Budapestre, ahol a dunai rakpartok több mint négy kilométeres szakaszán lesz látható a fényjáték.

 

Maga a tűzijáték azért sincs benne ebben az összegben, mert a látványosság szervezésre kiírt közbeszerzési eljárás jelenleg ajánlattételi szakaszban van. A mostani megbízás értékének 70 százalékát, tehát nettó 4,6 milliárd forintot az NKH köteles kimeríteni, a fennmaradó 30 százaléka opciós.

Hogy a hatalmas összegből pontosan hol és milyen rendezvényeket szerveznek, a szerződés törzsszövegéből nem derül ki.

A nyertes az állami tulajdonú Antenna Hungária Zrt. A feladat annak a 30 milliárd forintos rendezvényszervezési keretmegállapodásnak a része, amelyet a Rogán Antal tárcája alatt működő kommunikációs hivataltól nyert el a műsorszóró tavaly nyáron. Alvállalkozónak a cég akkor a tízmilliárdos állami kommunikációs megbízásokat elnyerő Balásy Gyula cégeit, illetve a Fidesz kedvenc őrző-védőjeként ismert Valtont vonta be.

Mindez persze azért is érdekes, mert sürgősen fel kellene újítani a Lánchidat, amire a kormány 6 milliárdot ígért. Mint Karácsony Gergely néhány napja a Facebookon fogalmazott, hivatalba lépése után azonnal jelezte a kormánynak, hogy az előző városvezetés közbeszerzése alapján nem elég a beígért 6 milliárd a Lánchíd és az Alagút együttes felújítására, a főváros pedig a saját 17,3 milliárdos részénél többet nem tud költeni. Ezért azt kérték, a 6 milliárdos támogatást – az Alagút felújításának elhagyásával – a főváros költhesse csak a Lánchídra, amihez a fővárosi 17,3 milliárd pluszban elegendő is lenne. Ígéretet kaptak, de nem történt semmi. Karácsony ígérete szerint Lánchidat akkor is felújítják, ha beleroskadnak.