Több tonna szemét úszik Magyarország felé

2021. január 13. 21:20

A magyar, a szlovák és az ukrán oldalon is megkezdődött a takarítás.

 

Napokon belül több tonna szemét érkezhet Magyarországra a heves esőzések miatt, ami a megáradt Latorcába került- írja az Euronews. A folyó ukrán oldalán feltorlódott hulladékról több felvétel is készült, a környezetvédők azonnal felhívták az ukrán, a szlovák és a magyar hatóságok figyelmét a természetkárosításra, aminek eredménye is lett.

Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének elnöke, a PET Kupa projektvezetője elmondta, az Országos Vízügyi Főigazgatóság a szlovák-magyar határvízi megállapodás mentén kérte a szlovák kollégák segítségét, hogy lehetőség szerint avatkozzanak be a szlovákiai területen, az ukránok szintén takarításra készülnek.

A PET Kupa önkéntesei közben megérkeztek a Bodroghoz a szlovák-magyar határszakaszon, hogy azonnal megkezdhessék a vízen úszó hulladék összegyűjtését, ha mégis elérné Magyarországot. A szakember szerint nem csak kívülről fenyegeti szennyezés a magyar folyókat.

“Ahogy haladunk lefelé a vizeinken, egyre több magyar feliratú csomagolóanyaggal találkozunk. Úgyhogy nincs okunk ujjal mutogatni senkire, nekünk is nagyon sokat kell szemléletformálásban, szemléletváltásban előre lépnünk.”