Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Több százmillió forint EU-s támogatással csalhattak Tamásiban, két nyomozás is indult lapunk cikke után

2017. szeptember 19. 18:11 - szerző: Kun J. Viktória

Már két nyomozást is elindítottak, több feljelentés pedig folyamatban van cikkünk nyomán az EU-s pénzek felhasználása ügyében.

Mint  megírtuk, a mintegy kilencezres lélekszámú Tolna megyei Tamási önkormányzata a pályázati pénzek felhasználása miatt került kereszttűzbe. Több százmillió forintnyi EU-s pénz nem rendeltetésszerű felhasználásáról szóltak a történetek. Például egy munkahelyet biztosító gerendaházról, amely megépülése óta a helyi tornatanár otthona, gazdaságfejlesztési céllal a helyi termelőknek felújított boltról súlyosan túlárazott tételekkel, de hallottunk egy Tamásiban sosem látott lánctalpas kotrógép beszerzéséről is. És hiába látogattunk le személyesen a városvezetőkhöz, érdemi válaszokat nem kaptunk, most viszont úgy tűnik, hogy az ügyek mégis önálló életre keltek.

Fotó: Bazánth Ivola

Tamási LHH-s kategória, vagyis a leghátrányosabb helyzetű kistérségek egyike. Az EU milliárdokkal segíti felzárkóztatását. Vagyis segítené. Az elmúlt években csaknem nyolcmilliárd forint jutott arra, hogy helyzetbe hozza a települést és megkönnyítse az itteniek életét. LHH-s kistérségként tehát Tamási sokféle felzárkóztatási pénzre jogosult. A település pályázik is, a tendereket a száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő Tamási Innovációs Központ Nkft. bonyolítja le. Viszonylag nagy sikerrel, hiszen sok pénz jut az ország ezen szegletébe, a felhasználásukkal kapcsolatban viszont többen is sok visszásságra hívták fel a figyelmünket. Ezekről a visszásságokról írtunk is, most pedig úgy tűnik, hogy megmozdult valami.

Első körben két ügyben készült feljelentés, azokat megalapozottnak találták, így nyomozást indított el a hatóság. Egyikük a Samo-San Bt. bemutató- és irodaház esete, itt az ügy már folyamatban volt. A gerendaházak népszerűsítésére kiírt pályázat egyben munkahelyet is adott volna, csakhogy a felépült ingatlan egyik megpályázott funkciót sem tölti be, sokkal inkább a központ vezetőjének, aki egyben történetesen a helyi tornatanár, otthonaként szolgált. A másik a Gradex Kft., ahol a napokban indították el a nyomozást. A cég csaknem 120 milliós pályázati pénzt nyert el egy speciális lánctalpas kotrógép beszerzésére és egy talajstabilizációs rendszer kialakítására. A támogatás indoklásaként munkahelyteremtést és a régió infrastruktúrájának javítását jelölték meg, amiből annyi valósult meg, hogy a településen létezik egy fantomiroda, amelyet a cég telephelynek jelölt ki, nem is titkolva a célt, hogy ezáltal jogosulttá váljon a felzárkóztatási pénzre. Kérdés persze, mennyire etikus a hátrányos helyzetű régióknak szánt forrást ilyen trükkel egy budapesti vállalkozásra költeni. A cég indoklása szerint azzal, hogy az iparűzési adót itt fizeti, fellendíti a tamási gazdaságot.

Az utóbbi ügyében Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke tett feljelentést. Ő egyrészt örül, hogy végre a hatóságok sem söprik szőnyeg alá az ilyen ordító ügyeket, másrészt viszont nem áll meg, az összes többi projekt ügyében is feljelentést tesz. ,,Az ügyben feljelentést tettem költségvetési csalás, hűtlen kezelés, hanyag kezelés, valamint hivatali visszaélés bűncselekménye miatt, hiszen szükségtelen, felesleges, vagyis kamu projekteket generáltak, amire valakik olyan szerződéseket kötöttek, amire semmi szükség nem volt. A minap szintén a NAV-tól kaptam levelet, miszerint elrendelték a nyomozást. Kíváncsian várom, hogy egy ilyen nem egyértelműen fideszesekhez köthető bűnügyben mire jutnak az ügyészségnél és a NAV-nál. Tamásiban számos ügy van, amelyek vonatkozásában már készülnek a feljelentések, elsőként a Zöldalma Ház, ahol a meglévő épület felújítására nyertek több tízmilliót, ebből busásan túlszámláztak mindent. Ahogy a lapjukban is részletesen megjelent”—nyilatkozta Berkecz.

A politikus egyébként értetlenül áll az előtt a sásdi történet előtt, amelyben szintén teljesen szabálytalanul használtak pályázati pénzeket, feljelentése mégis alaptalannak bizonyult. ,,A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében a kormány elkezdett építtetni egy uszodát a Baranya megyei Sásdon, amiből eddig csak egy hatalmas gödör készült el. Ennek ellenére az 500 milliárdos energetikai fejlesztéses gigatender pályázati keretéből adott az állam a saját beruházásához az unió pénzéből százmillió forintot, amit csak meglévő tanuszodák energetikai fejlesztésére lehetne használni a programot finanszírozó KEHOP-5.2.6. Tanuszodák és sportlétesítmények épületenergetikai fejlesztése című pályázat hivatalos felhívása szerint. A sásdi tanuszoda energetikai korszerűsítésére úgy nyert a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Korlátolt Felelősségű Társaság százmillió forintot uniós pályázaton, hogy az épület még el sem készült, jelenleg az alapozás zajlik. Vagyis egy még el sem kezdett, nemhogy befejezett és létező létesítményre pályáztak és nyertek. Márciusban bejelentést tettem az ügyben az OLAF-nál, valamint büntetőfeljelentést a hazai hatóságoknál. Utóbbiak viszont teljesen hülyének néznek mindenkit. Kivizsgálták, majd az egész beruházást felügyelő Seszták Miklós vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium véleményét kérték ki, aki ezért az egészért felelős, vagyis döntött, így a NAV szerint ez teljesen rendben van. Az ügy pikantériája, hogy maga a terv teljesen megfelel az energetikai előírásoknak, így érthetetlen, miért is lenne szükség a felújításra” –fogalmazott a politikus. Berkecz célja – az Együtt programja értelmében –, hogy a kormányváltás után az Orbán Viktorhoz kötődő korrupt személyi kör, családtagok és strómanok 2010 után állami befolyással szerzett vagyonát kártalanítás nélkül visszavegyék, és eljuttassák oda, ahol valóban szükség van rá.