Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Eddig nem látott tömeg tüntetett Győrben Borkai Zsolt és a Fidesz „drog-prosti-közpénz tagozata” ellen

2019. október 12. 18:00 - szerző: 168 Óra

Több százan tüntető gyűlt össze Győrben szombat délután a városháza előtt az ellenzéki pártok által szervezett közös demonstráción, amelynek fő témája természetesen a botrányba keveredett győri fideszes polgármester, Borkai Zsolt luxusorgiája állt.

„Itt van-e a mögöttünk lévő épületben az az istenfélő, hazaszerető, családapa polgármester” - tette fel a kérdést beszédében Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a hvg.hu tudósítása szerint.

A politikus szerint a Borkai-ügy az egész ország ügye lett, egy egész politikai kultúra lenyomata, amit úgy hivnak, Fidesz. A párt a fiataloké volt, akik kiálltak a rendőrállam, a korrupció, az embereket semmibe vevő államszervezet ellen, most viszont épp az ellenkezőjét teszik

A "borkaizás" nem kisiklás, hanem maga a cél a Fideszben - mondja Fekete-Győr, aki szerint ma nem az ország jobbátételéért lépnek be a Fideszbe, hanem a pártban azért vannak az emberek, hogy "lopott pénzből dőzsölhessenek, mind a disznók."

Orbán sem különb - mondja Fekete-Győr -, luxusban lakik, magángéppel repked, nincs érték az életében. "Azért vagyunk itt, hogy kimondjuk: Borkainak és társainak ezért le kell mondania és el kell tűnnie a közéletből, mindörökké!" - tette hozzá

Kendernai János, az LMP társelnöke arról beszélt, hogy a köz szolgálata nem előjog és nem is ajándék, hanem bizalomra épül, és az egyik legfontosabb alapja a tisztesség és az alázat. Ezek nélkül könnyű eltévedni. A köz szolgálata tisztakezűséget, feddhetetlenséget feltételez.

A győrieknek szerinte most hatalmas a felelőssége, mert ha a Fidesz a választás eredményéből azt a következtetést vonja le, hogy a Borkai-botrányt is túléli, akkor nem lesz számára határ.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Győrben a párt nevét négy ember besározta, a választókat becsapta. A politikus azt idézte fel, hogy a Borkai-botrány kirobbanása után, tehát az ellenzék helyi győzelmi esélyeinek drasztikus növekedésével a négy jobbikos, győri egyéni választókerületi képviselő visszalépett a választástól, az ellenzéki összefogást "moslékkoalíciónak" nevezve.

Borkai Zsolt ellen tüntettek Győrben Borkai Zsolt ellen tüntettek Győrben
Fotó: Krizsán Csaba

Ezen a ponton a Vadhajtások bloggerét, Bede Zsoltot - akinek a jelenlétére a jobbikos politikus hívta fel a figyelmet - rengegen kezdték szidalmazni, félő volt, hogy tettlegességig fajul a feszültség. Az országgyűlési képviselő beszédét teljesen elnyomta a Bedére zúduló szidalomáradat, végül a blogger hagyta magát kikísérni a tömegből. A férfit aztán rendőrsorfal választotta el a tüntetőktől.

A jobbikos politikus azzal folytatta, hogy Borkainak bocsánatot kellene kérnie a győriektől, mert besározta a város nevét, és amiből luxuséletet él, azt a helyiektől lopta. A polgármester szerinte csak egy a NER kiskirályai közül, a rendszert pedig Orbán Viktor élteti, a rendszer lebontását viszont holnap el lehet kezdeni.

Pollreisz Balázs, az MSZP győri képviselője lépett színpadra, és arról beszélt, hogy ami Győrben történik, az szégyen és gyalázat: a polgármester a városházából a szó minden értelmében kuplerájt csinált.

Pollreisz felemlegette, hogy Borkai pénteken sajtótájékoztatót hívott össze, majd a sajtósa lemondta azt, és úgy fogalmazott: a Fidesz elengedte, hiszen Orbán Viktor nem ment el Győrbe mellette kampányolni, Tarlós István főpolgármester pedig méltatlannak nevezte. A szocialista politikus azt is mondta, hogy harcba mennek, vasárnap Győrben azonban nem a kormánypárt és az ellenzék küzd meg egymással, hanem a tisztességteleneké és a becsületeseké.