Több száz venezuelai menekültet fogadott be az Orbán-kormány, de a nyilvánosság erről semmit sem tud

2019. február 21., 11:23

Szerző:

Az Index és saját információink alapján is kijelenthetjük, hogy több száz venezuelai állampolgár érkezett hazánkba az utóbbi évben, miután a dél-amerikai országban tarthatatlanná vált a helyzet. (Ennek miértjéről ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen).

Az ide érkező venezuelaiak nagy többsége nem beszéli a nyelvet, egyáltalán, csak a nagyszülei vagy dédszülei voltak magyarok. Az Orbán-kormány ugyanis csak egy dolgot vizsgál az ügyükben: a magyar felmenőket. Venezuelában ugyanis a kilencvenes években is még nagyon sok, 56-os emigráns élt.

Az ide érkezők, ahogy az Index is sorolja a következőket kapják:

  • ingyen repülőjegyet Budapestre.
  • legalább egy évig ingyen lakást.
  • integrációs programot, ingyenes magyar és angol nyelvtanfolyammal.
  • letelepedési papírokat, amelyekkel érkezésük után néhány hónappal már legálisan dolgozhatnak.

A humánus segítség dicséretre méltó, a probléma az, hogy más országokból érkezőkkel ellentétben, a venezuelaiaknak nem kell fizetniük, az Orbán-kormány által elfogadtatott bevándorlási különadót. A törvényben nincs olyan kitétel, mely szerint a magyar felmenőkkel rendelkező külföldiek betelepítése más megítélés alá esne.

Gulyás Gergely az ügyben feltett kérdésekre a csütörtöki kormányinfóján emlékeztetett, hogy aki magyar felmenőkkel rendelkezik, és ezt igazolni tudja, az állampolgársági törvény alapján megilleti az állampolgárság. – Még mindig van 30 család, amelyet szeretnének kihozni – fűzte hozzá. Nyelvtudás nem kell, a jogszabály vérségi kötelékről szól, a venezuelaiak egy része pedig egyszerűsített honosítással érkezett. Bár az utóbbinak a feltétele a nyelvtudás, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem adott határozott választ a Euronews kérdésére, hogy ezek szerint az egyszerűsített honosítás nehezített feltételrendszert jelent az állampolgársági törvényhez képest. – Ők magyarok, és nem migránsok – hangsúlyozta ettől függetlenül.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.