Több mint 800 millió forint közpénzt költött eddig az MNB külföldi irodákra

2018. november 16., 10:07

Szerző:

Eddig több mint 800 millió forint adófizetői pénzt költött el a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) arra a négy külföldi kapcsolattartó irodára, amit Hamburgban, Párizsban, Rómában és New Yorkban nyitott meg. Buenos Airesben is hasonló iroda megnyitását tervezik – tudta meg a 24.hu.

A képviseletek munkájáról, működéséről és eredményeiről alig lehet tudni valamit. Mindössze a jegybank honlapján közölt tájékoztatóból lehet következtetni a feladatokra. Eszerint az MNB a külföldi kapcsolattartó irodákon keresztül

  • figyelemmel kíséri a kijelölt működési terület jegybankjainak, helyi mértékadó pénzügyi és gazdasági intézményeinek munkáját, aktív kapcsolatot tart fenn ezekkel az intézményekkel;
  • rendszeres beszámolókat, tájékoztatókat készít az adott ország, régió kiemelt gazdasági, pénzügyi folyamatairól, az MNB érdeklődési körébe tartozó fontosabb témakörökben megjelenő helyi kiadványokról;
  • nyomon követi a helyi felsőoktatási intézmények képzéseit, intenzív kapcsolatot tart fenn ezekkel az intézményekkel, figyelemmel kíséri az egyéb szakmai, elsősorban a monetáris politika körébe tartozó képzéseket, kutatásokat, új tudományos munkákat, szakmai konferenciákat, és ezekről beszámolókat készít;
  • figyelemmel kíséri a különböző innovációs területek tevékenységét, ezekről tájékoztatókat készít;
  • részvételével erősíti az adott régió jelentősebb gazdaságpolitikai eseményeit, valamint képviseli az MNB-t a társadalmi, kulturális és egyéb rendezvényeken.

A 24.hu az irodák költségeit közérdekű adatigényléssel kérte ki a jegybankból. Mai árfolyamon több mint 807 millió forintnál tart a költség, nem számítva az országonként változó adó kifizetését.

A 2015 augusztusában Párizsban megnyitott mindössze 31,5 négyzetméteres iroda bérlésére több mint 143 millió forintot költöttek a jelenlegi árfolyam szerint. A legköltségesebb kirendeltség a 2017 szeptemberében New Yorkban megnyitott iroda, aminek havi bérleti díja megközelíti a hárommillió forintot.

A kint dolgozók lakhatási támogatására is sokat költenek, a képviseletek megnyitása óta összesen csaknem 200 millió forintot. Mivel a dolgozók lakhatása így megoldódott, a fizetésüket ehhez igazítják, a 2-4 tagú stábokban dolgozóknak összesen nettó 201 millió forint fizetést és egyéb juttatást fizettek ki.

A legjobban fizetett munkatársak több mint havi nettó 900 ezer forintot kapnak kézhez, de a legalacsonyabb asszisztensi fizetés is meghaladja a nettó félmillió forintot. Továbbá nettó 540 ezer forint béren kívüli juttatásban részesülnek az alkalmazottak évente. 

A jegybank tájékoztatása szerint viszont se karácsonyi, se egyéb jutalomban nem részesülnek.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.