Több mint 38 ezer magyar gyermek osztrák családi pótlékát csökkenthetik a felére

2018. december 15. 16:33 - szerző: 168 Óra

Ausztria jelentősen átalakítja a családtámogatási rendszerének egy fontos elemét, a családi pótlékok összegét. Több mint százezer gyerek után fizetnek majd eddiginél kevesebb családi pótlékot. A januárban életben lépő változás károsultjai főként a kelet-európaiak, köztük a magyarok lesznek – írja az Index.

A portál cikke szerint az osztrákoknál most egységes a családi pótlék összege: a gyerek 3 és 9 éves kora között gyerekenként havi 121 eurót, azaz nagyjából 40 ezer forintnyi támogatást kapnak a családok. Magyarországon egy egygyerekes család havi 12 200 forintot, egy kétgyerekes gyerekenként 13 300 forintot, azaz összesen 26 600 forintot kap – előbbi család az osztrákoknál 3,3-szor több pénzre jogosult most (de utóbbi család is háromszor többet kap).

Ma már 38 700 magyar állampolgárságú gyerek után fizeti a 121 eurós családi pótlékot az osztrák államkassza (ez a legmagasabb szám, utánunk a szlovákok jönnek nagyjából 27 ezer gyerekkel, majd a románok és lengyelek 14-15 ezerrel). Összesen mintegy 125 ezer külföldi állampolgárságú gyerek után jár most családi pótlék, aminek teljes összege több mint havi 15 millió euró.

Az osztrák államkasszából 38 700 magyar állampolgárságú gyerek után fizették a 121 eurós családi pótlékot, azonban az osztrák kormány már az év elején döntött arról, hogy az egységes támogatást olyan differenciált rendszerrel váltják fel, ahol figyelembe veszik, ha valaki olyan állam polgára, ahol az ausztriainál jóval alacsonyabbak a megélhetési költségek.

A legnagyobb vesztesek a bolgárok lesznek, akiknek a családi pótléka 55 százalékkal csökken. A románoké 51, a lengyeleké 50 százalékkal lesz kevesebb, a magyarok pótlékának csökkentése 44 százalékos. A létszámadatokkal számítva havonta nagyjából 660 millió forintot spórol Ausztria a magyar családok után járó juttatások csökkentésével. Ám gyerekenként még így is csaknem tízezer forinttal több marad az osztrák családi pótlék összege, mint a magyar. 

Frissítés: egyik kommentelőnk jelezte a pontatlanságot, amelyből félreértések fakadhatnak: az intézkedés csak csak abban az esetben értendő, ha a gyerek nem Ausztriában él.