Több mint 350 embert csaptak be termékbemutatókon

2018. július 11., 13:11

Szerző:

Több mint 350 embert csapott be országszerte az a hét személy, akik termékbemutatókon egészségügyi szakembereknek adták ki magukat és gyógyászati segédeszközöket adtak el áron felül – áll az ügyészség közleményében.

A bűnügy egyik vádlottja, egy férfi 2015 februárjában olyan céget hozott létre, ami termékbemutatók szervezésével foglalkozott. A társaság tatai irodájában működött a cég call centere. A férfi az itt dolgozóknak átadott egy olyan szoftvert, amely a lehetséges vevők adatbázisát tartalmazta, az egész országra kiterjedő, településenként csoportosított adatokkal. A vádlott jelölte ki, hogy mikor melyik városban, faluban kell megszervezni a termékbemutatót. A telefonos meghívó ultrahangos ízületi állapot-felmérésre szólt.

Az ország különböző pontjain, éttermekben, szállodákban, művelődési házakban megtartott termékbemutatókra jellemzően idős, különböző betegségekkel küzdő emberek érkeztek.

A férfi társai, a bűnügy további vádlottja ott azt sugallták, hogy egészségügyi szakemberek, orvosok, mentősök. Hőkamerával és vérnyomásmérővel az asszisztensként jelenlévő vádlottak mímelt egészségügyi állapot-felmérést végeztek, melynek leletéből rendszerint lesújtó eredményt közöltek.

Fotó: Pixabay

Ha a vendégek úgy döntöttek, hogy megvásárolják a gyógyászati segédeszközöket, a vádlottak alkudozni kezdtek az árról, hogy a lehető legmagasabb összeget fizettessék meg. Részletfizetést engedtek, kölcsönt szerveztek, a vevőket akár hazáig vagy a bankautomatáig is elkísérték a pénzért.

A vevők pár ezer forinttól egymillió forintig terjedő összegeket fizettek a termékekért. A csalók az értékesített termékeket sok esetben át sem adták a vevőknek. Az átadott termékek nem gyakorolták az ígért hatást. Több alkalommal a sértettek utólag derítették ki, hogy a megvásárolt termék valójában egy lényegesen kisebb értékű gyógyászati segédeszköz.

A vádlottak 2015 februárjától szeptemberig 150 termékbemutatót tartottak, melyek során 369 embert csaptak be.

A Ráckevei Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és más bűncselekménnyel vádolja a férfit és társait.

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.