A Magyar Nemzet szerint több holttestet is találtak a hétvégén, a rendőrség cáfol, dél-koreai katonai búvárok merülnek le a Hableány roncsához

A Margit híd déli oldalát le is zárták.

2019. június 3., 11:13

Szerző:

UPDATE

Portálunk kérdésére a rendőrség cáfolta a Magyar Nemzet információját az Ercsinél talált négy halottról.

Dél-koreai katonai búvárok próbálják megközelíteni a május 29-én elsüllyedt Hableány roncsát – írja a 24.hu. A portál cikke szerint a merülést egy pontonról fogják megkísérelni, a Margit híd déli oldalát le is zárták a gyalogosforgalom elől az előkészületi munkálatok miatt. Mivel a Duna sodrása erős, egyelőre a ponton rögzítése is problémát jelent, a 37 fős dél-koreai speciális egység vezetője Szong Szongun ezredes még nem adta ki a parancsot a merülésre. Jelenleg dél-koreai újságíróknak tart sajtótájékoztatót Hajdú Jánossal, a TEK főigazgatóját. Ezt az Index a Facebookon élőben közvetíti. 

A 24.hu arról is, ír, hogy a hajóbaleset helyszínén napok óta áll egy rozsdamarta daru, amellyel a Hableány roncsát akarják kiemelni a vízből, de a portál által megkérdezett szakember szerint alkalmatlan a feladatra, csak arra jó, hogy megnyugtassa az embereket. A szakértő elmondása szerint egyedül a Clark Ádám úszódaru képes arra, hogy kiemelje a roncsot, ám olyan magas a vízállás, hogy képtelen megközelíteni a helyszínt, mert nem fér át a híd alatt.

Magyar Nemzet eközben több, egymástól független forrásra hivatkozva azt írja, hogy a hétvégén több holttestet is találtak és kiemeltek a Duna Ercsi alatti szakaszán. Azonosításuk jelenleg is tart, így azt még nem lehet kijelenteni, hogy a múlt a Hableány eltűnt utasairól van szó. A lap szerint a roncs folyamatosan mozog a mederben. A Duna vízállása 517 centiméter, a víz 12-13 fokos.

Előkerült egy holttest a bács-Kiskun megyei Hartánál is.

Május 29-én este 9 óra 5 perckor hét ember halt meg, amikor a Hableány nevű sétálóhajóba hátulról belerohant a Viking Sygin nevű szállodahajó a Dunán a Margit híd alatt. A Hableányon összesen 35 ember – 31 dél-koreai turista mellett két idegenvezető és kétfős magyar személyzet – utazott. Hetet sikerült kimenteni a vízből, 21 embert eltűntként keresnek.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.