Benyomult a tömeg a Kossuth térre a tiltás ellenére, lökdösödés alakult ki a rendőrökkel

2018. december 8. 10:49 - szerző: 168 Óra

Budapesten a Jászai Mari tértől vonulnak a szakszervezetek és a pártok által hívott tiltakozók, akik elől lezárták a Kossuth teret.

Benyomult a tömeg a Kossuth térre, annak ellenére, hogy a rendőrség megtiltotta azt a tüntetők számára. Emiatt lökdösődés alakult ki a rendőrökkel.

Bár a demonstráció elején úgy tűnt, nem tett jót a délelőtti időpont és a hideg, esős időjárás a szakszervezetek által gründolt szombati tüntetésnek a rabszolgatörvénynek is csúfolt fideszes törvényjavaslat ellen, amely 250-ről 400-ra emelné az egy évben elrendelhető túlórák számát a munkavállalók számára, a tömeg végül mintegy tízezresre duzzadt. Az Alkotmány utcába érve a tüntetők végighallgatták a beszédeket, majd megindultak a tér felé, ahol rendőrsorfal állta útjukat. Itt kisebb lökdösődés alakult ki, többen a rendőröket szidalmazták, biorobotnak titulálva őket.

A tömegben rengeteg fiatal tűnt fel, felhangzott a „Szabad ország, szabad egyetem!" rigmus is. De a legnépszerűbbnek az alábbi rigmus bizonyult:

„Túlórázzatok! Túlórázzatok!”

Fotó: Bazánth Ivola

A Jászai Mari térről induló rendezvényen eleinte néhány ezer ember jelent meg, többen pártzászlók alatt vonultak, vagy éppen a devizahitelek ügyét felemlegető transzparenst lengettek. A tömeg elvileg az Országház elé, a Kossuth térre vonult volna, ám a rendőrség megtiltotta a gyülekezést a téren, a lengyel parlament alelnökének hivatalos látogatására hivatkozva.

A tömeg az Alkotmány utcába érve igencsak felduzzadt, a szervezők elmondása szerint akár a tízezer főt is elérhette a tüntetők száma. Úgy értesültünk, hétfőn félpályás útlezárásokat helyeztek kilátásba egyes szakszervezeti vezetők Győrött és Pécsett.

Fotó: Bazánth Ivola
Fotó: Bazánth Ivola