Tízszeresére növelné bányája kapacitását Orbán Győző, a cégét nem érdekli a környezetvédelmi kockázat

2019. április 8., 12:10

Szerző:

Évi egymillió tonnára növelné bányájának termelését a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző cége. A Dolomit Kft. a dolomit iránti „megnövekedett kereslet miatt” tízszerezné meg a kitermelést gánti bányájában. A jelentős környezetvédelmi kockázat ellenére az önkormányzattól zöld utat kapott – tudta meg a Magyar Narancs.

A Dolomit Kft. már eddig is hatalmas kapacitással dolgozott a több mint 12 hektáros nyílt színi kőfejtőjében, hiszen évi 100 ezer tonna dolomit kitermelésére volt engedélye.

A lap birtokába került dokumentumok szerint ezt növelnék évi egymillió tonna nyersanyag kitermelésére. Ez azt jelenti, hogy kilenc év alatt teljesen kimerítenék a bányatelek ásványvagyonát.

A tervek szerint évi 250 nap, napi 10 órában folyna a termelés robbantással. A köveket helyben osztályoznák és törnék, ami ekkora mennyiségnél 170 teherautó fordulót jelent (340 elhaladás), a járművek pedig négy közeli településen is keresztülhaladnak.

Id. Orbán Győző és Orbán Viktor
Fotó: MTI/Beliczay László

A bányaudvar közigazgatásilag Zámolyhoz tartozik, a helyi önkormányzat pedig nem áll az Orbán-család terveinek útjába.

A zámolyi képviselőtestület tavaly szeptember 6-án rendkívüli ülésén sürgősséggel, „nemzetgazdasági érdekre való tekintettel” kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a bővítést. A képviselők egyhangúlag megszavazták az előterjesztését.

Pedig egy ilyen mértékű kapacitásnövelés jelentős környezeti terheléssel jár. A több és nagyobb robbantások miatt jelentősen megnőhet a légszennyező anyagok kibocsátása, a nagyobb mennyiségű por pedig nagyobb távolságra eljuthat, mint korábban.

A megnövekedett kitermelés és a hatalmas teherautó forgalom pedig nagyobb zajterheléssel is jár a Székesfehérvári Járási Hivatal tavaly októberi környezeti hatásvizsgálata alapján is.

Orbán Győző cége a kapacitásnövelési kérelmében ezekkel a környezeti hatásokkal egyáltalán nem foglalkozott. Pedig a hatóság szerint mindez törvényileg szükséges lenne. Ráadásul a közeli épületekben a megnövekedett kitermelés és forgalom keltette rezgések is kárt okozhatnak.

A tervek szerint Orbán Győzőék a Disznóhegy nevű dombot is elbontanák, ami eddig védte Gántot a bánya por- és zajterhelésétől. A hatóság azt is írta, hogy a törőgép „jelentősen nagyobb zajkibocsátású, mint ami a dokumentációban szerepel, az értéket bizonyítékkal nem támasztották alá”.

A hatóság szerint környezeti hatásvizsgálatra van szükség, mielőtt kiadnák az engedélyt az évi egymillió tonna dolomit kitermelésére.