Tízezer rokkantnyugdíjas nem jelentkezett felülvizsgálatra

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főosztályvezetője, Székely Ildikó szerint nem igaz, hogy súlyos beteg embereket egészségesnek nyilvánítanak. Szerinte az egész komplex felülvizsgálat körül felesleges hisztéria alakult ki.

2012. május 5., 19:14

A

Magyar Nemzet szombaton azt írta: tízezer rokkantnyugdíjas nem jelentkezett a kötelező komplex felülvizsgálatra. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) a lap megkeresésére közölte, hogy 194 636 felülvizsgálatra szóló behívólevelet postázott a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, de mintegy tízezren nem jelentkeztek felülvizsgálatra március 31-ig.

Az ő esetükben az ellátások megvonása folyamatban van. Ugyanakkor aki azért nem jelentkezett, mert valamilyen okból nem kapta meg az értesítést, igazolási kérelemmel és fellebbezéssel is élhet a megszüntetés ellen. Ezt a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz vagy a területileg illetékes nyugdíj-biztosítási szervhez kell benyújtani.

Az ONYF a Magyar Nemzettel azt közölte, hogy mivel tértivevénnyel küldték a levelet, az ügyfél hibája, ha nem kapta meg azt. A lakcímváltozást az ügyfél 15 napon belül köteles jelezni.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főosztályvezetője, Székely Ildikó a lapnak azt mondta: nem igaz, hogy súlyos beteg embereket egészségesnek nyilvánítanak. Szerinte az egész komplex felülvizsgálat körül felesleges hisztéria alakult ki. Székely szerint az utóbbi években a felülvizsgálatok során az érintettek 10-11 százalékánál változott a minősítés, ami jelentheti az állapot javulását és romlását egyaránt.

A felülvizsgálatok és az új jogszabályok miatt tüntetést terveznek a megváltozott munkaképességűek, mert úgy érzik, azokat is egészségesnek nyilvánítják, akik valóban betegek, és sosem fizettek le senkit a rokkantosításért, írja a Magyar Nemzet. A Magyar Szociális Fórum szervezésében létrejött Népi Gyűlés azt követeli a kormánytól, hogy függessze fel a minősítő felülvizsgálatokat.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.