Tizenöt ember erdei kunyhóját rombolta le, s minden személyes tárgyát megsemmisítette a Pilisi Parkerdő Zrt. Kispesten

Az erdőben élő emberek egy részét már korábban elüldözték, most pedig azokat is földönfutóvá tették, akik az eddigi fenyegetések ellenére is ragaszkodtak az otthonukhoz. Embertelenség a köbön.

2018. október 25., 20:16

Szerző:

A XIX. kerületben a Határ út mentén lévő kiserdőben semmisítettek meg 8 kunyhót a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai a hosszú hétvégén. A megsemmisített kunyhókban odaveszett a hajléktalan emberek több ingósága is.

A hosszú hétvége után érkezett haza több kunyhóban élő hajléktalan ember a Határ út mentén lévő kiserdőbe, lakásaikhoz. Nyugovóra már nem térhettek, megsemmisítve találták kunyhóikat.

Aznap A Város Mindenkié aktivistái és Varga Attila, a Párbeszéd helyi képviselője, a kispesti Szociális Bizottság elnöke is a helyszínen járt. Varga a Mércének elmondta, amikor kiértek, még ott találták a munkásokat, akik őket látva elvonultak. A munkavezető Vargának azt mondta, lakhatásra alkalmas épületeket nem bontanak le.

Csakhogy az elmúlt napokban a környéken 3 sátrat és 3 kunyhót is lebontottak a munkagépek a Pilisi Parkerdő Zrt. utasítására.

A helyi hajléktalan emberek azt mondták Vargának, nekik szóltak, hogy a két, még álló kunyhó sem maradhat. Varga Attila azt is elmondta, szó volt már a kunyhók elbontásáról, de korábban ellentétes információkat kapott az önkormányzat arról, hogy tavaszig elhalasztják ezeket a bontásokat. A hajléktalanellátásért a területen felelős Vöröskereszthez pedig az az információ érkezett, hogy biztosan csak tavasszal lesz bontás. Ez azért probléma, mert így nem tudták előkészíteni a lakhatásukat elvesztő kunyhólakók intézményi elhelyezését.

Az elmúlt napokban egyébként 8 pár már elhagyta az erődben lévő szállását, pénteken pedig a maradék 7 ember is elhagyja az erdőt.

Mint az a Város Mindenkié által készített videón is elhangzik, többségük éjszakai szállásra tud majd menni, ez azt jelenti, hogy aludni tudnak majd a szálláson, de napközben az utcára kényszerülnek. A videón azt is elmondják a lakók, azért mentek inkább az utcára eddig szálló helyett, mert nem akartak olyan helyen lakni, ahol bogarak másznak rajtuk.

A felvételen látható: egy olyan kunyhót is megsemmisítettetek a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai, amiben a hajléktalan emberek a tárgyaikat tárolták. Ruháik, edényeik, személyes tárgyaik, sőt volt, akinek még a gyógyszerei is megsemmisültek az intézkedésben.

A Város Mindenkié munkatársai jogtalannak tartják ezt a kunyhóbontást, mivel azt semmilyen hatósági eljárás nem előzte meg. Közölték, a megkárosított lakók az Utcajogász Egyesület segítségével kártérítési pert fognak indítani a Pilisi Parkerdő Zrt. ellen. A civilek emlékeztettek: az ott élő emberek egy részét már korábban elüldözték, most pedig azokat is földönfutóvá tették, akik az eddigi fenyegetések ellenére is ragaszkodtak az otthonukhoz. 

A civilek petícióban tiltakoznak Pilisi Parkerdő Zrt. eljárása ellen, ehhez kérik a jogkövető, szolidáris állampolgárok csatlakozását. Arról már korábban beszámoltunk, hogy a hétvégén ellenállási felhívást tett közzé és riadólánc szervezésébe kezdett A Város Mindenkié a kunyhóban élők védelmében. A kunyhósok hatósági zaklatása és a lakóhelyük esetleges elbontása a csoport szerint nem csak erkölcsi botrány, hanem jogellenes is.

A csoport álláspontja szerint a szabálysértési törvény múlt hétfőn életbe lépő része nem jogosítja fel a rendőrséget sem a közterületre vagy a nyilvánosság számára megnyitott magánterületekre épített kunyhókban lakó emberek előállítására, sem arra, hogy kunyhóikat elbontsák.

Az AVM és a hajléktalan emberek jogvédelmét ellátó Utcajogász az Emberi Jogok Európai Bíróságának vonatkozó esetjogára hivatkozik, valamint egy korábbi bírósági döntésre, amely zuglói kunyhók 2011-es illegális lerombolása miatt marasztalta el és kötelezte kártérítés megfizetésére a zuglói önkormányzatot. 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.