Tizenhat új Airbus harci helikoptert vásárolt a Honvédség, de ezek már tényleg nem kormánygépek

Reméljük, hogy Rogán Antalnak is szóltak.

2018. december 14., 18:45

Szerző:

Tizenhat új Airbus H225M típusú helikoptert vásárolt a Magyar Honvédség, a beszerzésről szóló szerződést pénteken Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban írták alá. Az Airbus kommunikációs ügynökségének közleménye szerint ezek a helikopterek bevethetők lesznek minden katonai helyzetben, könnyű súlyú, taktikai szállítóeszközként, harcászati felderítési feladatokra és kutató-mentő vagy támadó szárazföldi műveletekben.

A honvédelmi tárca közlése szerint az új helikopterekkel 2023-tól bővül a légiflotta. A jelenleg hadrendben lévő orosz gyártmányú helikopterek nagyjavításon estek át, de a meglévő Mi-8-as és Mi-17-es szállító helikopterek hamarosan elérik üzemidejük és rendszerben tarthatóságuk végső határidejét.

Airbus H225M

A most beszerzett helikopterek az Airbus szerint egyaránt alkalmasak harci, szállítási és felderítési feladatokra is. A vásárolt típus „fejlett repüléstechnikai képességei, 4 rotoros automatikus repülésszabályozó rendszere, kivételes hatótávolsága és szállítókapacitása, nagyméretű utastere – ami akár 28 katona szállítását is lehetővé teszi –, nagy tűzerejű levegő-föld és irányítható rakétái, elektronikus harcászati rendszere a gépet képessé teszi a legnehezebb helyzetekben való alkalmazásra. A helikopter bármilyen időjárási körülmények között, akár éjjel is bevethető éjjellátó rendszerének köszönhetően”.

A Magyar Nemzet tavalyi információi szerint egyébként a meglévő orosz gyártmányú helikoptereinken lényegében semmilyen érdemleges javítást nem végeztek Oroszországban, pedig 4 milliárd forintot fizettünk a nagyjavításért.