Tizenegy milliárd forint támogatást ad a belügy az önkormányzati köztisztviselői béremeléshez

2019. február 1., 11:22

Szerző:

A Belügyminisztérium 11 milliárd forinttal támogatja a nehéz helyzetben lévő önkormányzatokat a köztisztviselők bérének emelésében – közölte a tárca önkormányzati államtitkára pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Pogácsás Tibor felidézte, a köztisztviselői illetményalap régóta 38 600 forint. A helyi önkormányzatok képviselő-testülete a hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapját azonban ennél magasabb összegben is megállapíthatja. A belügyminiszter által meghirdetett pályázattal a szerényebb anyagi helyzetű önkormányzatoknak is lehetősége nyílik arra, hogy a köztisztviselői bérek rendezése érdekében a hivatalokban foglalkoztatott köztisztviselők illetményét megemeljék.

Azok az önkormányzati hivatalt fenntartó települési önkormányzatok pályázhattak, ahol nem haladja meg a 38 ezer forintot az egy lakosra jutó adóerő-képesség.

Az igénylő önkormányzatoknak vállalniuk kellett, hogy az illetményalapot 2019. január 1-jétől kezdődően a központi költségvetésben szerelőnél 20 százalékkal magasabban, azaz legalább 46 380 forintban állapítják meg. (Az önkormányzat ennél magasabb illetményalapot is megállapíthat, de ahhoz már nem kap támogatást.)

Pogácsás Tibor elmondta, 1283 önkormányzati hivatal van Magyarországon, 197-nél meghaladja az adóerő-képesség a 38 ezer forintot, így ők nem pályázhattak. Az 1098 jogosult önkormányzatból 12 nem nyújtott be pályázatot.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.