Tíz orosz kémet leplezett le a magyar katonai elhárítás, de titokban, nehogy Putyint Orbánra haragítsák

2018. december 20., 12:53

Szerző:

A magyar katonai elhárítás NATO-együttműködésben még 2016-ban leleplezett egy orosz hírszerzőt, 2010 óta vele együtt nagyjából tíz orosz kémnek kellett elhagynia az országot – írja a Direkt36 a 444-en megjelent cikkében. A hírportál által részletezett akció során a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) tisztjei egy Budapest környéki parkban megfigyelték és leleplezték az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU egyik emberét.

Az orosz kém – aki diplomataként dolgozott Magyarországon – katonai kiképzéssel, pénzzel és fegyverekkel segítette a bőnyi rendőrgyilkosság miatt elhíresült Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) nevű neonáci félkatonai szervezetet. Mégsem ezért távolították el Magyarországról, hanem mert részt vett az orosz titkosszolgálat balkáni felforgató műveleteiben, szerb illegális fegyverkereskedőkkel és más szervezett bűnözői körökkel is kapcsolatban állt.

A Direkt36 információi szerint 2010 óta nagyjából tíz orosz kémet lepleztek le Magyarországon, az Orbán-kormány oroszbarát külpolitikája ellenére. A kémelhárításban főként az a KNBSZ jeleskedett, amelyik katonai szervezetként nagyon szorosan együttműködik a NATO-val és a szövetséges partnerszolgálatokkal.

Ezekben az esetekben mindig úgynevezett csendes kitiltás történt, vagyis a kémek tettenéréséről a kormány sosem tájékoztatta a közvéleményt és a kiutasítást a hivatalos diplomáciai szint alatt intézték.

Rácz András, a Political Capital szakértője szerint az orosz hírszerzés többek közt pont ezért is szereti annyira Magyarországot, mert itt a legalacsonyabb a kockázata, ha esetleg hibáznak vagy lebuknak. 2010 óta mindössze egyetlen orosz diplomatát utasítottak ki hivatalos úton Magyarországról, mégpedig idén tavasszal a Szkripal-ügy miatt.

Ebben a kivételes esetben Budapest és Moszkva direkt úgy vezényelték le egymás diplomatáinak kölcsönös kitiltását, hogy azzal a lehető legkevesebb kárt okozzák az orosz-magyar kapcsolatoknak. A Budapestről kiutasított orosz diplomata amúgy is épp befejezte volna kiküldetését és már a hazautazásra készült.

A bőnyi rendőrgyilkosság helyszíne
Fotó: Fotó: MTI

Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s tagja és korábbi elnöke arról beszélt, hogy Budapest és a budapesti orosz nagykövetség logisztikai és tranzitszempontból fontos igazán az orosz titkosszolgálatoknak.

Egykori magyar kémelhárító tisztek ezt megerősítve elmondták, az oroszok balkáni akciókat is szerveznek Magyarországról, ahol futárjaik, műveleti végrehajtóik és búvóhelyeik vannak, de még a kocsibérlést is praktikusabb számukra innen, a Schengen-zónán belülről intézni.