Titokzatos tankerületi igazgatók

Nem jelent meg nyilvánosan az újonnan kinevezett tankerületi igazgatók szakmai önéletrajza, így az irányításuk alá tartozó pedagógusok egyelőre nem ismerhetik főnökük előéletét, életkorát, iskolai végzettségét.

2013. január 15., 16:30

Nem éppen zökkenőmentes az iskolák január elsejei állami kézbe helyezése. Egyelőre a 198 tankerületi igazgató szakmai előélete sem publikus. Az oktatási államtitkárság közleménye szerint feladatuk „az illetékességi területükön működő köznevelési intézmények irányítása, pedagógiai munkájának koordinálása lesz, kapcsolattartás az intézményvezetőkkel, pedagógusokkal és a köznevelés egyéb szereplőivel, továbbá azon települések esetében, ahol az önkormányzat a működtetést is az államra bízza, ott az intézmények működési feladatainak ellátása is”.

Ehhez képest egyelőre nevükön és elérhetőségükön túl más információ – nyilvános, bárki számára elérhető formában – nem áll rendelkezésre. Az okokat firtatva az iskolák az állami feladatait koordináló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ sajtóosztályától megtudtuk: „Valamennyi tankerületi igazgató bemutatása elsőként a sajtón keresztül történt meg, minden megyében sajtótájékoztatót tartottunk... A legtöbb helyen a helyi lapok külön is bemutatták a tankerületi igazgatókat, ismertetve eddigi szakmai múltjukat is. Ezt követően a tankerület igazgatók felvették a kapcsolatot a hozzájuk tartozó (a járásukban működő) intézmények vezetőivel, és többnyire személyesen is végiglátogatták az iskolákat és bemutatkoztak. Tehát napi kapcsolatot igyekeznek ápolni az iskolákkal, így a megismerésüknek semmilyen akadálya nincs. Általánosságban elmondható, hogy a tankerületi igazgatók az oktatás valamely területéről érkező szakemberek és nem ismeretlenek a tankerületben (1-2 helytől eltekintve, ahol esetleg másik járásból vagy másik kerületből érkezett a vezető, de ez a szakmai rátermettségnek nem lehet mércéje).”

Ha így van is, attól még kérdés: miért nincs nyilvános lista, miért nem tudható, mit és hogyan tett korábban az adott régió iskoláiért felelős igazgató, mit végzett, hol tanított, milyen eredménnyel.

Állítólag van olyan budapesti régió, ahol nyugdíjas tanárt „hívtak vissza” a posztra. Az ilyen legendáknak a 198 önéletrajz nyilvánossá tételével elejét lehetne venni.

Prioritás

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2012. augusztus 27-én tette közzé álláshirdetését az országban található 198 tankerületi és megyeközponti tankerületi igazgatói posztra. Az oktatásért felelős államtitkárság közleménye szerint a „munkakör betöltéséhez szükséges képesítés: egyetemi/főiskolai szintű pedagógus, vagy egyetemi szintű jogász, közgazdasági, természettudományi, bölcsészettudományi és egyes társadalomtudományi felsőoktatásban szerzett szakképzettség és pedagógus vagy közigazgatási szakvizsga. Elvárt szakmai tapasztalat: 5 év közoktatás-igazgatási gyakorlat (iskolaigazgatói, igazgatóhelyettesi is ide értendő)”.

Szeptember végéig a 19 megyeközponti tankerületi pozícióra 138, a 179 járási tankerületi helyre pedig 736, így összesen 874 pályázat érkezett. Vagyis a megyeközpontokba átlagosan hétszeres, a járásokba négyszeres volt a túljelentkezés. A kiválasztott jelölteket az oktatásért felelős miniszter november elsején nevezte ki.

S hogy mégis kiket és mi alapján?

Az emberi erőforrások miniszterének álláshirdetése megyeközponti tankerületi igazgató munkakör betöltésére című dokumentumban az elbírálás szempontjairól az alábbi olvasható: „a benyújtott végzettségeket igazoló okmányok másolata, önéletrajz, valamint motivációs levél alapján a 202/2012. (VII.27.) Korm. rendeletben előírtaknak megfelelően, az alkalmasnak ítélt pályázókkal történt elbeszélgetést követő munkáltatói döntés”.

Szűkszavú. De ezek szerint igenis léteznek azok a bizonyos önéletrajzok.

Alapkérdésünkre a Klebelsberg Központ sajtóosztálya így válaszolt: “A honlapra eddig azért nem került fel a névsoron és elérhetőségeken kívül más adat, mert az átadás-átvétel határidőre történő lebonyolítása élvezett prioritást. A weboldal további fejlesztésének egyik eleme, hogy azon majd fotóval együtt tesszük közzé róluk a legfontosabb információkat.”

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.