Titokban készített, összevágott hangfelvételekkel akarta bizonyítani a Magyar Idők, hogy a CEU nem indított képzést az Egyesült Államokban, de nem sikerült neki

2018. november 8., 11:32

Szerző:

Új módszert talált a kormánypárti sajtó annak bizonyítására, hogy az általuk bevándorláspártinak tartott Soros György amerikai magyar üzletember által életre hívott Közép-európai Egyetem (CEU) működése nem felel meg a magyar felsőoktatási törvénynek. A Magyar Idők egy olyan telefonos beszélgetés, gyaníthatóan a hívott fél tudta nélkül rögzített rövid, néhány másodperces részleteit hozta nyilvánosságra, amelyeken egy állítólagos hallgatót tájékoztat a CEU-val együttműködő amerikai Bard College tanulmányi osztályának a munkatársa. A cikkben az enyhén szólva kormányzati szócsőként működő lap eredetileg a vágatlan, 17 perces felvételt közölte, amelyet később eltávolítottak, most viszont újra fent van.

A felsőoktatási törvény tavalyi módosítása, a hírhedt lex CEU értelmében a külföldi diplomát kiadó, Magyarországon képzést folytató egyetemek akkor működhetnek itt, ha anyaországukban – a CEU esetében az Egyesült Államokban – is folytatnak diplomát kiadó képzést. A CEU ennek nem felelt meg, a törvénymódosítás hatályba lépése után viszont az egyetem megállapodott a Bard College-dzsal képzés indításáról az amerikai székhelyű, a New York államban működő felsőoktatási intézményben.

Húzza az időt a kormány.
Fotó: Kökényesi Gábor

A Magyar Idők úgy értelmezte Janet Stetson, a Bard College Mesterképzésért Felelős Tanulmányi Osztály vezetőjének, szövegkörnyezetből kiragadott mondatait, hogy a CEU valójában nem folytat másoddiplomát adó (posztgraduális) képzést a Bardon, csak  a Bard alapképzésben résztvevő hallgatói tölthetnek el fél vagy egy évet a CEU kurzusán. A CEU egyenlőtlenségek vizsgálatával foglalkozó kurzusán azonban a lap szerint diplomát nem, csak oklevelet lehet szerezni A CEU képzésére használt angol „certificate” szó – érvel a Magyar Idők – magyarul oklevelet jelent, a felsőfokú képzésekre pedig nem megszokott a használata.

Erre reagálva Filippov Gábor, a CEU-n tanulmányokat folytató politológus Facebook-bejegyzésében azt írta, az eredeti, vágatlan hangfelvételből világosan kiderül, hogy Janet Stetson valójában nem arról beszél, hogy a CEU saját, New York államban folytatott, posztgraduális képzése nem létezik, hanem arról, hogy a Bard hallgatói nem tudnak az intézményben CEU-diplomát szerezni, bár részt vehetnek annak kurzusán. Ez egyébként evidens, CEU-s diplomát csak a CEU saját képzésén lehet szerezni (ami részben egyébként a Bard ingatlanának bérelt helységeiben zajlik), vagyis ahhoz a CEU-ra kell beiratkozni.

Ezt a Magyar Idők cikkében Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese is világosan elmondja. Szerinte az Advanced Certificate Program posztgraduális szakirányú továbbképzésnek minősül. A képzésre pedig csak azok iratkozhatnak be, akik CEU-s vagy bardos diplomával már rendelkeznek, és emellett még fennáll a hallgatói jogviszonyuk a két egyetem valamelyikén.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.