Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Titokban felkerült az ÁNTSZ honlapjára a 2017-es év kórházi fertőzéseiről szóló jelentés

2018. október 29. 16:28 - szerző: B.M.

Aki arra keresi a választ, hányan fertőződtek és haltak meg a fertőzések miatt, így sem fogja könnyen megtalálni a vonatkozó adatokat.

Titokban felkerült az ÁNTSZ honlapjára a 2017-es év kórházi fertőzéseiről szóló jelentés – fedezte fel a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A cilv jogvédő szervezet közölte, hogy bár az Orbán-kormány folyamatosan trükközik az adatok nyilvánosságával, most legalább részinformációkat szerezhetünk, hogy mi történt tavaly, a jelentés ugyanis továbbra sem érthető az átlagembernek.

A jelentést október 4-én, titokban, erről a közvéleményt nem tájékoztatva töltötték fel az ÁNTSZ honlapjára. Ez mindeddig azért nem tűnhetett fel sem a sajtónak, sem a szakmai szervezeteknek, mert nem az Országos Epidemiológiai Központ oldalára tették fel, ahol 2005-től az összes jelentés szerepel, hanem egész máshova, a csak nemrégiben újra önállósított ÁNTSZ honlapjára.

A kórházi fertőzések ügyét érintő, immár évek óta tartó fokozott társadalmi érdeklődés alapján a TASZ szerint elvárható lenne, hogy az éves összefoglaló jelentés a laikusok számára is könnyen hozzáférhető és értelmezhető legyen. A tisztifőorvos ezzel kapcsolatban korábban kijelentette: törekszenek arra, hogy a kórházi fertőzésekről szóló jelentéseik és elemzéseik minél közérthetőbbek legyenek a bármelyik érdeklődő állampolgárnak.

Fotó: 168 Óra archív

Asbóth Márton, a TASZ projektvezetője szerint ehhez képest a jelentést áttekintve nem látszik annak eredménye, hogy a kórházi fertőzésekről szóló adatokat érthetővé akarnák tenni. „Aki arra keresi a választ, hogy 2017-ben hányan fertőződtek és haltak meg a fertőzések miatt, nem fogja könnyen megtalálni a vonatkozó adatokat. Nem vitatjuk, hogy fontos a szakemberek, a szakmai közvélemény tájékoztatása, de ezt el kell választani a közvélemény számára közzétett adatoktól. Ezeknek egyértelműeknek, a laikusok számára is érthetőknek kellene lenniük” – fejtette ki Asbóth a jelentéssel kapcsolatban.

Egyelőre annyit tudni: 2017-ben 15 389 kórházi fertőzéses esetet regisztráltak. Ebből 440 végződött halállal.

A TASZ jogerősen megnyert pere a kormányzati felülvizsgálati kérelem miatt eközben továbbra is folyamatban van az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ellen, a Kúria döntését várják. A per azért indult, mert az Emmi nem hajlandó nyilvánosságra hozni a kórházi fertőzések adatait kórházankénti bontásban. A TASZ nem csak jogi úton tesz a biztonságos és átlátható egészségügyért: eddig 9 vidéki és budapesti helyszínen tartott helyszíni kitelepülést, ahol közvetlenül lehetett a TASZ jogi szakértőit kérdezni a betegjogokról, jogérvényesítési lehetőségekről. Online is lehetőség van csatlakozni a TASZ átlátható egészségügyet követelő petíciójához.

„Amíg ilyen ködösítés zajlik, mint amit a jelentés közzététele körül látunk, és amíg olyan érthetetlen a jelentés, mint az idei is, addig különösen aktuális az átlátható egészségügy követelése” – nyilatkozta Asbóth Márton. „A petíciónk arra mutat rá, hogy milyen széles körben támogatja a társadalom, hogy a kórházi fertőzések adatait érthető és részletes formában tegyék közzé. Eddig már csaknem kétezer aláírást gyűjtöttünk, és továbbra is várjuk a csatlakozókat személyesen a kitelepüléseinkenvagy online”.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nyáron – a probléma létét is tagadó elődjével szemben – komolyan kezdett beszélni a kórházi fertőzésekről. Egy rendelettervezetben kifejezetten a kórházi fertőzések elleni külön intézkedéseket sorolta. Ezzel szemben sok kritikát fogalmaztak meg a szakértők, a TASZ például hiányolta a konkrét lépéseket, és úgy vélte: a rendszerszintű problémák átfogó kezelése nem egy rendelet következtében fog megtörténni. A kritikák ellenére a rendelet október 1-jén, az eredeti tervezethez képest változatlanul lépett hatályba, ennek új előírásait tehát október 4-én ezzel a trükkel igyekeztek kijátszani.