Titkos csodafegyver a hajléktalanok ellen, éjszakára lezárnák a nagyobb budapesti aluljárókat

2018. november 19., 07:08

Szerző:

Budapest legnagyobb közlekedési csomópontjaiban éjszakára fizikailag is lezárnák az aluljárókat az utolsó metró után – derül ki a hvg.hu birtokába került titkos kormányzati előterjesztésből. Az Emmi által készített, nem nyilvános előterjesztés szerint „a kiemelt helyen lévő aluljárókat” a metró üzemzárása után a reggeli első járat érkezéséig fizikailag lezárnák. Azok, akik ebben az időszakban gyalogosan akarnak átkelni ezeken a nagy csomópontokon, csak a felszínen közlekedhetnek majd. Mindezt azzal indokolják, hogy így egyaránt biztosítható „a közbiztonság, a köztisztaság, az állagmegóvás”, illetve a „jogellenes életvitelszerű közterületen tartózkodás megszüntetése”.

Látszik, hogy bár az előterjesztés csak előkészítő anyagnak tekinthető, de nem pusztán ötletelés, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a BKK és a Budapesti Közút Zrt. szakmai szervezetei ugyanis már ki is dolgozták, hogyan hajtanák végre a zárást. A javaslat szerint két ütemben történne, mivel jelenleg nem mindenhol oldható meg azonnal a gyalogosok biztonságos, felszíni átkelése.

Az első ütemben azt a 9 kiemelt aluljárót zárnák le még 2018-ban – vagyis akár heteken belül –, ahol a felszínen „forgalomtechnikai módosítás nélkül” már biztosított a gyalogosközlekedés, kiszámolva azt is, hány kijáratot kell egy-egy helyen blokkolniuk éjszakára:

  • Deák tér aluljáró - 5 kijárat
  • Corvin negyed aluljáró - 10 kijárat
  • Kálvin téri aluljáró - 7 kijárat
  • Új-Buda központ aluljáró - 4 kijárat
  • Móricz Zsigmond téri aluljáró - 11 kijárat
  • Ecseri úti aluljáró - 3 kijárat
  • Váci út – Csanády u. aluljáró - 4 kijárat
  • Boráros tér 1. - 3 kijárat
  • Lehel tér déli aluljáró - 4 kijárat

Az első kör 96 millióba kerül, a másodikat még számolják

A második ütemben azok a további nagy aluljárók következnének, ahol jelenleg nem lehet a felszínen biztonságosan átkelni, de ez kiépíthető. Így ezeket a felszíni közlekedés átvariálása után zárnák le. Ennek költségéről még nem készültek el a becslések.

Az aluljárókat a lejáratok (lépcsők, rámpák) aljára felszerelt, elektromosan működő rácsokkal zárnák le. A zárás biztonsági okból ez az utolsó metró után a közterület-felügyelők jelenlétében történne, hogy személyesen meggyőződjenek arról, senki nem ragadt lenn. A nyitás viszont hajnalban „távvezérléssel is történhet”.

Az előterjesztés az aluljáróból kiszorított hajléktalanok elhelyezésével is foglalkozik. Eszerint bővíteni kell a legsúlyosabb állapotban lévő hajléktalanok számára létrehozott, speciális gondozó otthonok kapacitását, mert túl kevés az ilyen jellegű férőhely. Már ennek helyszínére nézve is van elképzelés: Újpesten, a korábbi Árpád úti Kórház területén lévő épületben jöhetne létre egy 150 fő ellátásra alkalmas hajléktalanotthon. Azok kerülnének ide, akik koruk, egészségi vagy mentális állapotuk miatt nem képesek az önellátásra, illetve tartós ápolásra szorulnak.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.