Ezt is megszavazta a Fidesz, ezentúl hatvan napra is ki lehet tiltani a képviselőket az Országházból

2019. december 10., 14:00

Szerző:

A parlament kedden elfogadta az Országgyűlés működését érintő törvények módosítását, amely alapján a jövőben szigorúbban büntethetők a Ház rendjét megsértő képviselők. A törvénymódosítást 135 igen szavazattal, 54 nem ellenében fogadták el kormánypárti képviselők javaslatára.

Az országgyűlési törvény módosításában a fegyelmi esetek két új elemmel bővülnek. A felszólalást vagy az ülésvezetést kirívóan zavaró közbeszólás, valamint az ülés menetének zavarása, akadályozása, illetve más képviselő, országgyűlési, illetve közjogi tisztségviselő zavarása, akadályozása üléstermi jogai gyakorlásában, kötelezettségei teljesítésében.

Ha a fegyelmi jogba ütköző magatartást tanúsító képviselő a levezető elnök figyelmeztetéseit, rendreutasításait sorozatosan figyelmen kívül hagyja, törvény kötelezi őt az ülésterem elhagyására.

A törvény az eddigiektől eltérően szabályozza a kizárást, és úgy rendelkezik, hogy a kizárt képviselő köteles a szóbeli döntés után azonnal elhagyni az üléstermet. Ha pedig ennek nem tesz eleget, vele szemben súlyosabb intézkedés, kitiltás alkalmazható.

A kizárás a magatartás súlyától függően az ülésnap hátralévő részére vagy a teljes ülésre vonatkozhat. A kizárt képviselő a határozathozatalok idejére visszatérhet az ülésterembe.

A kitiltott képviselő nemcsak az ülésterembe, hanem az Országházba, az Képviselői Irodaházba és az Országgyűlés Hivatalának elhelyezésére szolgáló épületekbe sem léphet be.

A kitiltást azonnali hatályú intézkedésként az ülést vezető elnök rendelheti el szóbeli döntéssel, de a házelnök is elrendelheti azt 15 napon belül hivatalból, továbbá az ülést vezető elnök vagy egy frakcióvezető írásbeli kérelmére.

Legsúlyosabb esetben – fizikai erőszak alkalmazásakor vagy azzal való fenyegetéskor – 24 ülésnapra vagy 60 naptári napra lehet kitiltani egy képviselőt.

A kitiltott helyett a frakcióvezető szavazhat, utóbbi akadályoztatása esetén pedig a helyettese jár el. Független képviselő bármely képviselőt felkérhet a megbízás ellátására.

A törvény emeli a szankcióként kiszabható tiszteletdíj-csökkentések mértékét, Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető korábbi szavai szerint általános szabályként az eddigi elvonások 12-szeresére.

Legenyhébb esetben minimum a félhavi tiszteletdíja csökkentésével büntethetik a képviselőt, legsúlyosabb esetben pedig hathavi tiszteletdíj elvonásával. A szemléltetési előírások megszegőjét egy- vagy kéthavi tiszteletdíj-csökkentéssel sújthatják.

Változtatnak az állam ellenőrzésére vonatkozó képviselői jog gyakorlásán is. Az új rendelkezés szerint az állami szervek továbbra is kötelesek a képviselőket támogatni megbízatásuk ellátásában.

A képviselő azonban csak előzetesen egyeztetett módon kérhet majd tájékoztatást a közigazgatási szervektől, közintézményektől. A képviselő a minősített adatokat személyi biztonsági tanúsítvány nélkül, felhasználói engedély alapján, titoktartási nyilatkozat kitöltése után használhatja fel, és köteles a minősített adat védelmére vonatkozó követelményeket megtartani.

Az egyik előterjesztő, a fideszes Kocsis Máté korábban a parlamentben az elmúlt időszakban történt „példátlan durvaságokkal” indokolta az országgyűlési törvény módosítását.

Az ellenzéki képviselők hátat fordítva tiltakoztak a módosítás ellen, majd az MSZP és a DK képviselői kivonultak a teremből.

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Párbeszéd bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, azt kérve, hogy semmisítse meg a kedden elfogadott módosításokat. Szabó Tímea, a párt társelnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a szájzár törvénynek az lényege, hogy újból megfélemlítse az ellenzéki képviselőket.