Túlélte a tífuszt, a lágert és a munkaszolgálatot, de most szó nélkül karanténba vonult a százéves Bálint gazda

2020. március 21., 17:41

Szerző:

Túlélte a tífuszt, a lágert és a munkaszolgálatot, de most szó nélkül karanténba vonult a százéves Bálint gazda

„Éppen a szőlőt metszem, kihasználom a jó időt. A karantén nélkül is sokan mondták, hogy pihenjek többet, de nem tudok – mesélte a Blikk érdeklődésére Bálint Gyöegy, azaz Bálint gazda. 

„Már reggel a számítógépnél ülök, válaszolok a levelekre. Ezt most is megtehetem mindennap, de az utcára nem engednek a szeretteim, az unokáimtól és a dédunokáimtól is el vagyok tiltva. Telefonon beszélünk csak, így adjuk le a bevásárlólistát is. A fiúk mindent beszereznek, ami kell, aztán csak a kerítésre akasztják a szatyrokat.

Nehezen bírom a bezártságot, de azt hiszem, szükséges a korom miatt

– vallotta be.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Bálint gazda felelevenítette, élete 100 éve alatt többször is meghalhatott volna, hiszen megjárta a mauthauseni koncentrációs tábort, 42 kilósan szökött meg a munkaszolgálatból, ahol kőbányában dolgozott. Nyolc éve egy zebrán gázolták el, a vastag télikabátja mentette meg az életét, ám a koponyasérülése miatt a hallása elromlott.

„Sokszor meghalhattam volna, de mázlista vagyok! Túléltem a tífuszt is fiatalon, akkor sokkal többet kibír az ember. A koronavírust nem szeretném elkapni, így szót fogadok a családomnak, Antónia, a feleségem vigyáz rám, úgysem hagyná, hogy megszegjem a házi karantén szabályait – mondta az ország kertésze.