Tiffán Zsolt borász, fideszes politikus lehet Magyarország új jordániai nagykövete

2018. május 18., 19:57

Szerző:

Az Index szerint Tiffán Zsolt borász, fideszes politikus lehet Jordánia új nagykövete. Tiffán Zsolt nem kommentálta a hírt, de a portál szerint a kinevezésnek köze lehet ahhoz, hogy baráti viszonyban van Zaid Naffával és családjával. Zaid Naffa megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, így ő nem kapott állampolgárságot, ennek ellenére Jordánia tiszteletbeli konzuljaként részt vehetett a parlament alakuló ülésén.

Kövér László az Országgyűlés elnöke (j) és Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő a Magyar Bor Akadémia (MBA) Életműdíjával kitüntetett Tiffán Ede villányi borász fia a díj átadása alkalmából rendezett ünnepségen az O
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Jordániában Magyarország 2003 óta tart fenn nagykövetséget, amelyhez az ammani épületet hosszú időn keresztül Zaid Naffától bérelte a magyar állam előbb évi 50 ezer majd 2013-ban évi 80 ezer dollárért. Zaid Naffának szerepe lehetett abban, hogy a terrorizmus finanszírozásának gyanújával az Egyesült Államok által is körözött szaúdi Ghaid Pharaon Magyarországra jött és kapcsolatba került Orbán Viktorral és közös üzleti érdekeltségei is voltak a kormányfő vejével, Tiborcz Istvánnal. A néhai szaúdi üzletember magyar állampolgárság megszerzésére is tett kísérletet.

Ománban szeptemberben nyílik nagykövetség – ez a Mol üzleti érdekei miatt is fontos lehet –, oda egy tapasztalt embert, Szatmári Tibort küldhetik, aki 2013-tól Irakban volt nagykövet.