Hatalmas, 8,4 milliárdos hitelt kapott az államtól hotelépítésre Tiborcz István

2019. december 18., 08:33

Szerző:

Egy december elején aláírt hitelszerződés értelmében

az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez tartozó Dorottya Insvestment Zrt.-nek a 100 százalékban állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) biztosít 8,4 milliárd forint kölcsönt.

– írja a 24.hu

A Dorottya Investment Zrt. a Mahart-házból, valamint a Weber- és Münnich-házból álló tömböt, az úgynevezett Dorottya-házat alakítja át ötcsillagos luxusszállodává. A cég 2016-ban szerezte meg a Vörösmarty tér mellett, a Vigadó közvetlen szomszédságában található tömböt, amely három, történelmileg elkülönülő, műemléki besorolású ingatlanból áll össze. A legismertebb közülük az 1910-es években épült Mahart-székház, és odatartozik a Vörösmarty tér felőli részen az 1938-ban épült Futura-irodaház, valamint az Apáczai Csere János utcai oldalon az egykori Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár épülete is, amely több átalakítás során nyerte el jelenlegi formáját.

A 8,4 milliárdos hitelösszeg még Tiborcz István dimenziójában is nagynak mondható. Az Átlátszó tavalyi összesítésében még arról írt, hogy a BDPST Group, vagyis

a Tiborcz-féle ingatlanérdekeltségek összes hitele megközelítette a tízmilliárd forintot

– emlékeztet a portál.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.