Tiborcz István luxusvillát vett az utcában, sietve megváltoztatták a forgalmi rendet a japán nagykövetség előtt

2019. május 11., 09:53

Szerző:

Népszava hívja fel a figyelmet a budapesti japán nagykövetség honlapján február 7-én megjelent üzenetre, amely szerint a kirendeltség XII. kerületi épülete körül kevés lett a parkolóhely, jobb, ha mindenki a 156-os busszal megy hozzájuk, aztán gyalogol egy kicsit a végállomástól.

A nagykövetség éveken át használhatta a mellette lévő kis zsákutca parkolóját, mígnem Tiborcz István meg nem vette az épülettel szemközti villát, Orbán Viktor vejének a vendégei  pedig el nem kezdték használni az addig a kirendeltségre érkezőknek fenntartott parkolót. Bár emiatt a nagykövetség levelet írt a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, válaszról nem tudni, a kis zsákutcában pedig január vége felé megjelent három várakozni tilost jelző tábla. A nagykövetség oldalra teljes várakozási tilalom vonatkozik, ami azt jelenti, hogy autóval legfeljebb csak öt percre lehet megállni, mégpedig úgy, hogy a sofőr közben a volánnál marad.

Tiborcz István
Fotó: Merész Márton

A Népszava a kérdéseivel megkereste a XII. kerületi önkormányzatot, amely Budapesti Közlekedési Központhoz irányította a cikk szerzőit, hogy végül a Budapest Közút Zrt. árulja el, lakossági megkeresésre, tavaly októberben volt szükség a forgalmi rendjének a felülvizsgálatára a Tiborcz Istvánon és vendégein, illetve a nagykövetségen kívül senki más által nem használt kis zsákutcában. „A korábbi forgalmi rend csak a zsákutcában lévő Japán Nagykövetség járművei számára engedélyezte a behajtást, ami egy közterületi utca esetén jogi szempontból nem volt alátámasztható megoldás, így a felülvizsgálat során a célforgalom számára engedélyeztük a behajtást” – hangzott a válasz. A nagykövetség diplomatikusan csak annyit felelt, kiépített parkolóval rendelkezik a kirendeltség területén belül, így a közúton lévő parkolóhelyek elérhetőségével, illetve használatával kapcsolatban nem tapasztalt jelentősebb változást.

Az Elios-botrány ellenére mostanában éppen nem közszereplő Tiborcz István nem válaszolt a Népszava írásban feltett kérdéseire, a lap munkatársainak az ottjártakor azonban éppen Száraz István vállalkozó, a vs.hu és a kormányzati szócsőként működő Origo volt tulajdonosa szállt ki egy luxusautóból, és vetette oda a sofőrjének, hogy húsz perc múlva jön. 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.