Tetemes előnye van a Fidesznek a biztos pártválasztók körében

2019. április 17., 16:23

Szerző:

Év eleje óta kevés változás történt a pártpreferenciákban, három hónappal az európai parlamenti választások előtt elég stabilnak tűnnek a támogatottsági adatok - írja a Závecz Research legújabb kutatásában. Az intézet szerint a kampány még alakíthat ezen, de a mostani eredmények alapján biztosnak látszik, hogy a Fideszen kívül a Jobbiknak, az MSZP-Párbeszéd listájának, valamint a DK-nak van a legnagyobb esélye képviselőket küldenie az európai parlamentbe - 

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 50 százalékos, tetemes az előnye. Ebben az aktív szavazói körben a Jobbiknak 14, az MSZP 13 százalékos. Az elkötelezett pártválasztók 9 százaléka voksolna a DK-ra, 5 százaléka támogatja a Momentumot, az LMP-t pedig 4 százaléka. A Mi Hazánk Mozgalom a biztos pártválasztói körben 2 százalékos, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékos.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.