Müller Cecília: elkezdődik az óvónők, pedagógusok, egészségügyben dolgozók tesztelése

A szociális dolgozókat pedig már pénteken elkezdték tesztelni.

2020. november 23., 14:43

Szerző:

Elkezdődött a célzott tesztelés Magyarországon is, ez elsősorban azokat a csoportokat és közösségeket érinti, akiknél felmerülhet a fertőződés esélye - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, a szociális dolgozókat már pénteken elkezdték tesztelni, hétfőn pedig az óvónők, a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók szűrése kezdődött meg.

Hozzátette, a szociális, illetve az egészségügyi intézményekben dolgozók a foglalkozás-egészségügyi orvos segítségével végeztethetik el az antigénalapú gyorsteszthez szükséges mintavételt, az oktatási intézményekben pedig ehhez a feladathoz tesztelőcsapatokat biztosítanak. A team két orvostanhallgatóból és egy adminisztrátorból áll.

Hozzátette: az antigénalapú gyorsteszthez is garatmintát vesznek. Az eredmény 15-20 percen belül megvan, és ha a teszt pozitív, a már megszokott járványügyi intézkedés kezdődik el az érintettnél és környezeténél.