Tessék engem beperelni, kedves képviselő úr! – Botrány Rákospalotán

Két hónapja próbálja keresztülvinni a képviselőtestületen az idei költségvetést a XV. kerület polgármestere. A csütörtöki újabb rendkívüli ülésen a Fidesz ismét a jegyző távozását követelte, de ő ellentámadásba ment át. Rákospalotán ráadásul elakadhat az EP-választás.

2019. április 26., 13:35

Szerző:

A hatodik kísérlet is sikertelenül zárult. A kerületi költségvetést a Fidesz-frakció, valamint a Fidesz-frakcióból korábban kivált, de azzal most ismét együtt mozgó függetlenek, továbbá egy az MSZP-ből épp a túlzott Fidesz-közelisége miatt kizárt képviselő nemhogy nem szavazta meg, de napirendre venni se engedte a képviselőtestület rendkívüli ülésén. Történt mindez annak ellenére, hogy Németh Angéla polgármester a saját indítványaként terjesztette be a Fidesz valamennyi módosító indítványát.

Ilyenformán a Fidesz lényegében a saját javaslatait is leszavazta, amikor megakadályozta a napirendre vételt.

A XV. kerület március közepén csúszott ki a 2019-es büdzsé elfogadásának törvényes határidejéből, aminek a következménye egy bonyolult, és igen ritkán használt jogi procedúra. Ennek jelenlegi szakaszában az illetékes fővárosi kormányhivatal felszólította a képviselőtestületet a mulasztás pótlására. A korábbi években mindig sikerült politikai támogatást építeni a költségvetés elfogadásához, de az önkormányzati választás évében láthatóan megszűnt az együttműködés iránti kölcsönös érdek. Hetek óta az a koreográfia érvényesül, hogy a Fidesz és a Fidesz-közeli képviselők a költségvetés megtárgyalására sem hajlandóak. Ellenben napirend előtt hisztérikus viták folynak arról, hogy a polgármester akkor, amikor egyeztetésre hívja a pártokat, vajon hány időpontot köteles megadni a tárgyalásra. Volt olyan – egykori jobbikos – képviselő, aki néhány hete megjegyezte, hogy bár ő a versenyszférában dolgozik, mégis el tud menni az egyeztetésekre, így aztán nem érti, hogy a fideszes képviselők hogyhogy nem képesek megoldani ugyanezt. Ezt követően a Fidesz taktikát váltott, küldött képviselőt a további egyeztetésre, de lényegében döntési – pontosabban megegyezési – jogosultság nélkül.

Mindennek politikai magyarázatát Pintér Gábor, a Fidesz választókerületi elnöke és kerületi frakcióvezetője ki is mondta, amikor a polgármester alkalmatlanságáról beszélt. A Fidesz éppen a képviselőtestület megbénításával igyekszik olyan benyomást kelteni, mintha Németh Angéla nem tudná kézben tartani az ügyeket.

A polgármester eközben hetek óta – kormánypárti nyelven szólva – „tájékoztatási kampányt” folytat, amelynek keretében a nyilvánosság elé tárja, milyen fejlesztések vagy szolgáltatások nem valósulnak meg a kerületben büdzsé híján,

és hogy személy szerint kik azok a képviselők, akik blokkolják a költségvetés elfogadását. Ugyanakkor a kerületi vezetés azt is állítja, hogy mivel a költségvetés hiányában elmaradó állami bevételek a kerületi gazdálkodás tíz százalékát érintik, ezért ennek súlyosan káros hatása van ugyan, de az intézmények munkáját, az önkormányzati alkalmazottak fizetésének folyósítását nem sodorja veszélybe, vagyis a kerület működőképessége fennmarad. Újabban Németh Angéla utcafórumokat is tart, ahol választókkal találkozik. Ellenfelei eközben épp azzal vádolják, hogy nem kommunikál a választókkal, majd az utcafórumok kommunikációs módszerét kezdték el bírálni.

Németh Angéla a tavaly őszi időközi választáson szerezte meg a többséget a polgármesteri címért folytatott küzdelemben – húsz évnyi képviselői és négyévnyi alpolgármesteri tevékenység után –, és idén ősszel újra elindul a pozícióért, széles körű – bár még nem tudni, pontosan mennyire széles körű – ellenzéki támogatással. Ezzel szemben a Fidesznél idén Orbán Viktor leváltotta a választókerületi elnököt, és egyelőre nincs a kormánypártnak megnevezett polgármester-jelöltje.

A tudatosan előállított patthelyzetet színezi további két tényező. Az egyik, hogy közeledik az európai parlamenti választás, amelyen értelemszerűen a XV. kerületi polgárok is részt vesznek. A szavazás lebonyolításához szükséges pénzt a kormány át is utalná a kerületnek, csakhogy költségvetés hiányában technikailag nem létezik olyan költségvetési sor, amelyhez ezt az összeget hozzá lehetne rendelni. Mivel pedig az EP-választáson az egész ország egyetlen választókerületet képez, azért a helyi fennakadás árnyat vethet a szavazatok országos összesítésére is.

Németh Angéla és Lamperth Mónika
Fotó: Bazánth Ivola

A másik helyi sajátosság, hogy a Fideszből két évvel ezelőtt kivált három képviselő, akik közül az egyik, Victorné Kovács Judit alpolgármesteri címet kapott az átállásért, szintén a költségvetés, illetve annak napirendre vétele ellen szavaz. Az alpolgármestert meg is fosztották jogköreitől, miután a költségvetést előkészítő megbeszéléseken részt vett, de egyszer sem jelezte a készülő büdzsé elleni kifogását, mielőtt ellene voksolt volna. Ellenben a nyilvánvaló bizalomvesztés ellenére sem lehet leváltani az exfideszes alpolgármestert, mert a költségvetést blokkoló képviselők már a leváltási indítvány napirendre vételét is megakadályozták. Mi több, azt az LMP-s indítványt sem engedték megtárgyalni, hogy amíg nincs költségvetés, addig ne kapjanak a képviselők tiszteletdíjat. A költségvetés elfogadását blokkoló képviselők tehát nem engedik elvonni saját fizetésüket, és összesen körülbelül havi egymilliós járandósággal posztján tartják a jogkörökkel nem rendelkező alpolgármestert.

A vita kereszttüzében – nehéz eldönteni, hogy valós hivatkozásként vagy kézenfekvő ürügyként – Lamperth Mónika jegyző áll, aki korábban a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányban töltött be miniszteri posztokat. A fideszes és exfideszes képviselők szerint Lamperth abban segédkezik Némethnek, akit a DK (is) támogat, hogy DK-s kifizetőhellyé tegye a kerületet. Ehhez képest közismert, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként többször is le akarta váltani Lamperthet, majd amikor a miniszterelnöki posztot elhagyta, annak a Táncsics Alapítványnak a vezetői posztját foglalta el, amit addig Lamperth töltött be. Utóbbi pedig tíz évvel ezelőtt nagy visszhangot kiváltó interjúban bírálta az akkor távozó miniszterelnököt – a pártjában, az MSZP-ben talán elsőként a nagy nyilvánosság előtt. Ily módon Lamperth és a DK szoros kapcsolatát

elég nehéz volna tényekkel alátámasztani.

A politikai vádak ellenére még sosem sikerült bizonyítékokkal alátámasztani azokat az állításokat, amelyek szerint Lamperth áthágná a törvényesség szabályait. Ellenben, új fejleményként, a csütörtöki rendkívüli testületi ülésen ellentámadásba ment át. Egy olyan ügyről beszélt, amelyben az egyik exfideszes képviselő, Bitvai Nándor, akit korábban a bíróság magánokirat-hamisítás vétségében elmarasztalt és próbára bocsátott – ő a korábban sportügyekért felelős Victorné Kovács Judit alpolgármester támogatója –, meghívásos pályázatot akart elérni egy beruházás, történetesen egy tornacsarnok építése kapcsán. A jegyző azonban csakis nyílt közbeszerzést volt hajlandó kiírni. Az esetet Lamperth a következőképpen idézte fel a csütörtöki ülés végén: „Bitvai képviselő úr is volt szíves megfogalmazni azt a vádját, hogy a polgármester szabaduljon meg tőlem. Képviselő úr, nem fog erre sor kerülni. Én tudom, hogy Ön sajnálja, és ennek már hangot is adott egy évvel ezelőtt, amikor kifejezetten az ön és a Victorné dr. Kovács Judit alpolgármester portfóliójába tartozó sportügyben konkrét javaslatot tettek arra, hogy melyik három cégtől kérjen ajánlatot a hivatal, ahol is a közbeszerzésekért tavaly január óta már én felelek. Amikor kiderült, hogy az önök által protezsált – nyilván a tornaterem-tervezéshez rendkívüli módon értő – cégek olyan ajánlatot tettek, ami nem fér bele a költségvetés által biztosított keretbe, és ami nyilvánvaló kárt okozna az önkormányzatnak, akkor (…) alpolgármester asszony kezdeményezte, hogy ennyi többletforrásért jöjjünk a képviselő-testülethez, de nem jöttünk. Akkor ezt követően én úgy döntöttem, mint ezért felelős vezető, hogy nyílt közbeszerzésre kerüljön sor, és a képviselő úr hangoskodott a folyosón, hogy neki ez mennyibe fáj. Tessék engem beperelni, kedves képviselő úr, nagyon szépen kérem, hogy pereljen, mert a bíróságon még sok minden ki fog derülni. Én ezt egy éve elhallgattam és hallgatom, hogy önök itt piszkoskodjanak a hivatal dolgozóival és személyesen velem. Nincs bennem semmi személyes sértettség, csak szeretném, ha mindenki értené, hogy azon az oldalon kinek miért olyan erős vágya, hogy ne ez a jegyző felügyelje a közbeszerzések törvényességét.”

A jegyző fenti szavai új megvilágításba helyezhetik akár azt is, hogy valójában milyen érdekellentétek következtében nem sikerült megegyezésre jutni a képviselő-testületben a költségvetéssel kapcsolatban. Akár így, akár úgy: a jegyző szavaira senki nem reagált, a teremben, mintha angyal szállt volna el a képviselők feje fölött, csönd lett.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.