Borzalmas pusztítást vitt végbe egy cég a balatonakali nádasban

2020. október 30. 15:15 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

Natura 2000 területet jelentősen megváltoztató természetkárosítás miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség két férfi ellen, aki Balatonakali térségében jogellenesen irtotta ki a balatoni nádast - közölte a Veszprém Megyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.

Azt írták: egy beruházó cég 2018 decembere és 2019 eleje között kapott hatósági engedélyt Balatonakalinál medertisztításra, azzal a feltétellel, hogy mederkotrást és nádirtást nem végezhetnek. A beruházó a földmunkák elvégzésére szerződött egy társasággal, a szerződésben rögzítve az engedélyben előírtakat.

A vállalkozás 63 éves ügyvezetőjének utasítására azonban a cég 51 éves alkalmazottja markológéppel az érintett terület több mint felén nádirtást is végzett. A gépkezelő tudva, hogy ez tilos, a munkagéppel nemcsak a nádat, hanem az iszapot is kiszedte és a partra halmozta.

A nádas területe a tiltott tevékenység miatt csaknem másfél hektárral csökkent, amely Balatonakali teljes náddal borított partszakaszának csaknem húsz százalékát érinti - közölték.

A főügyészség szabadságvesztés kiszabására tett indítványt, az alkalmazott esetében próbaidőre felfüggesztve.