Súlyos tízezreket szedett be a hozzátartozóktól jogtalanul az egyházi temetkezési vállalat

2020. április 30., 10:36

Szerző:

Több mint egy éven át jogtalanul szedett be az elhunytak hozzátartozóitól különböző díjakat a hajdúböszörményi temetőt üzemeltető Paraklétosz Kft. – írja a Magyar Hang. 

A két helyi református egyházközség tulajdonában álló cég számos olyan tételt számolt fel ügyfeleinek, amelyekre nem lett volna lehetősége. Többek között „temetési hely előkészítése” címén 12 700 forintot, vagy – ha kérték – sírhelynél pad kihelyezésért darabonként 490 forintot számláztak.

A jogtalanul felszámolt tételek összege egy-egy temetés után akár a 40 ezer forintot is elérte.

A törvénytelenül beszedett tételek megszüntetésére előbb a járási hivatal, majd a másodfokon eljáró megyei kormányhivatal kötelezte a céget, amely azonban még hónapokon át ellenszegült a határozatnak.

Fotó: Forrás: Wikipédia

Az üzemeltető temetkezési díjait az önkormányzat rendelete szabályozza. A Paraklétosz 2019. január 1-jétől azonban új díjszabásra tért át. Ekkor nyolc olyan tétel is bekerült a jegyzékbe, amelyre az önkormányzati rendelet nem adott lehetőséget.

Az átalakított díjszabást támadta meg egy magánszemély a járási hivatalnál. A kormányhivatal nyolc tétel esetében kötelezte a Paraklétoszt arra, hogy vegye ki azokat a szolgáltatási díjak közül. 

A döntést azonban nem fogadta el a Paraklétosz, a cég a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordult, közben továbbra is felszámolta a tiltott tételeket. A Paraklétosz ragaszkodott a tárgyaláshoz. de azon, december végén már nem jelent meg a cég képviselője.

A járási hivatal irata szerint az ügyfelek polgári peres úton követelhetik vissza a tőlük jogtalanul beszedett díjakat,

de kérdés, hogy megéri-e néhány tízezer forintért pereskedni.

Hogy hány embert érinthet a szabálytalan díjbeszedés, nem tudni. Támpont lehet azonban, hogy egy év alatt nagyjából a lakosság egy százaléka halálozik el, ez Hajdúböszörményben 300-350 temetést jelenthet.

A Paraklétosz idén február 17-én változtatott a díjszabásán, és kivette a kifogásolt tételeket.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.