Teljesen szabad kezet adna az állam az egyetemek működéséhez

2018. október 9., 08:09

Szerző:

Egyértelműen a Corvinus-modell kiterjesztéséről beszélt egy hétvégi rendezvényen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, amiből sokan gondolhatták, hogy valamennyi hazai egyetem alapítványi irányítás alá vonásán gondolkodnak, de a hvg.hu információi szerint nem erről van szó. A lap úgy tudja, az intézményeknek a saját kezükbe kell venniük a sorsukat, mert az állam fenntartói szerepe megszűnik. 

Arról van szó, hogy a nehézkes államháztartási intézményi formából kell „kiszabadítani" előbb-utóbb az egyetemeket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az intézmények létrehoznák a saját működési szervezetüket, ami a lehet akár egy zrt, egy nonprofit kft., vagy akár egy profitorientált kft. is, ezzel az állam fenntartói szerepe megszűnne.

A piaci modellt követő felállásban az állam megrendelőként működne, és szerződést kötne egy adott intézménnyel, hogy milyen végzettségű diplomásokból mennyit képeznek. Az állam ez alapján fizet az egyetemnek, amely ebből finanszírozhatja működését, saját ösztöndíjprogramjait (ezek váltanák fel ugyanis az államilag támogatott képzéseket), üzleti vállalkozásként viszont az államtól megrendelteken túl is indíthat költségtérítés képzéseket – az ebből befolyó bevételével pedig maga gazdálkodik.

Az új működési modellben az oktatók státusza is változna: a jelenlegi közalkalmazotti jogviszony helyett normál munkavállalókként, a munka törvénykönyvének szabályai szerint foglalkoztatnák őket, ugyanúgy, mint a gazdasági szférában dolgozókat.

Az átalakításokkal megszűnne, értelmét vesztené az előző ciklusban erős konfliktusok árán bevezetett kancellári rendszer is a felsőoktatásban: az intézmények élére miniszterelnöki döntéssel kinevezett gazdasági vezetők ma a fenntartó, az állam érdekeit képviselik, illetve vagyonát védik. Mivel azonban az alapítói jogokkal rendelkező egyetemeknél már nem az állam a fenntartó, minden felelősség a társaság vezetőjéé lesz, akinek emiatt erős érdeke, hogy alkalmas pénzügyi vezetőt találjon maga mellé.

A folyamat információink szerint ugyanakkor nem lesz olyan gyors, mint a Corvinus esetében, és semmiképp nem zárul le 2019-re: minden egyes intézménynél külön – és alaposan – fel kell majd mérni, hogy mely gazdasági forma lenne a legmegfelelőbb, és hogyan tudna átállni az újfajta működési modellre.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.