Teljesen körbekerítenék a Hős utcai gettót, hogy ezzel is eladásra kényszerítsék a lakókat

2018. október 21., 14:42

Szerző:

Biztonsági őrökkel védett beléptető rendszert telepítenének a Hős utcai gettó köré – derült ki az érintett 15. szám alatti épületekre vonatkozó társasházi határozati javaslatokból. A Népszava szerint a tervezetben az áll:

a területet teljesen körbe kerítenék, így a házakba csak a tulajdonosok, az igazoltan a társasházban élők, a bérlők és bejelentett családtagjaik, valamint a hozzájuk érkező látogatók mehetnének be. Belépni csak a Zách utcai kapun keresztül lehetne, ahol két biztonsági őr állna.

Ők regisztrálnák az érkezők adatait: ellenőriznék a személyi igazolványt, lakcímkártyát és felírnák az illető nevét, születési nevét, születési helyét, idejét, valamint a lakcímét. A javaslatról az október 25-i közgyűlésen döntenek.

A Hős utca hangjai nevű blogra felkerült tervezet szerint ez az intézkedés mintegy 131 millió forintba kerülne, amelyet a többségi tulajdonos, a X. kerületi önkormányzat fizetne 2019. december 31-ig. Várhatóan addigra ürítik ki a két épületet és akkor kezdődik meg a gettó dózerolása.

A lakók kártalanítására és a tartozások kifizetésére 2,1 milliárd forintos állami támogatást kapott a kerület.

A súlyosan eladósodott házban nagyjából hatszázan élnek, sok lakás azonban már teljesen üres és befalazott. A területen sportkomplexumot építenek majd. A tervrajzok szerint a műfüves focipálya mellett egy rekortán pálya, valamint egy ezeket körülvevő futópálya is épül majd, a kiszolgáló épület 300 négyzetméteres lesz. A sportpályák mellé utcai fitnesz eszközöket is telepítenek. Miután a szomszédos telkeken vannak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Terrorelhárítási Központ, valamint a Készenléti Rendőrség épületei is, valószínűleg elsősorban az ezekben az intézményekben dolgozók használják majd a sportpályákat.

Kovács Róbert polgármester ugyanakkor korábban azt hangsúlyozta, hogy mindenkinek nyitva áll majd a létesítmény. Az ott élőket segítő Kontúr Egyesület korábbi kerekasztal-beszélgetésén elhangzott, hogy az önkormányzat senkit nem tájékoztat, a bizonytalanság pedig egyre nagyobb feszültséget okoz a lakók körében. A Hős utca a főváros X. kerületének nem éppen problémamentes környéke, a 15-ös szám alatt található, bontásra váró két társasházban is gyakori probléma például a droghasználat vagy a szemetelés miatt a patkányok elszaporodása.

Legutóbb kedden razziázott ott a rendőrség, kábítószerrel, illetve új pszichoaktív anyaggal kapcsolatos bűncselekmények gyanúja miatt 29 embert állítottak elő. A szegregátumot a civilek szerint is fel kellene számolni, ám az ott lakóknak emberhez méltó elhelyezést kell biztosítani.

A lakástulajdonosok ugyan kaptak az önkormányzattól árajánlatot, ám ezek olyan alacsony összegűek (mintegy 3–3,5 millió forint), amelyből biztos, hogy nem tudnának új lakást vásárolni, többségük a hajléktalanság veszélyzónájába kerülne.

A telep eldózerolása egyébként biztosan nem oldja meg a problémát, Ladányi János szociológus a Népszavának korábban azt nyilatkozta: emberhez méltó módon kellene elhelyezni az összes lakót. Törvényszerű ugyanis, hogy az elbontott gettók valahol máshol újra létrejönnek.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.