Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Teljes ellenzéki összefogás lesz az önkormányzati választásokra Orbán Viktor szülővárosában

2019. március 27. 11:12 - szerző: 168 Óra

Megvalósult a teljes ellenzéki összefogás a Fidesszel szemben Orbán Viktor miniszterelnök szülővárosában, Székesfehérváron az őszi helyhatósági választásokra – derül ki a Népszava cikkéből. A lap információi szerint az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, az LMP, a Jobbik és Márky-Zay Péter fémjelezte Mindenki Magyarországa Mozgalom is egyezségre jutott: ennek eredményeképpen ősszel a város mind a 14 helyi egyéni választási körzetében egy ellenzéki induló áll majd szemben a Fidesz jelöltjével szemben.

Közös ellenzéki kihívója lesz Cser-Palkovics András fideszes polgármesternek is, de a személyéről még nem döntöttek.

A teljes ellenzéki összefogás igénye mindenhol erős az országban, csak annak szervezeti formájában vannak viták a pártok között. Jellemzően a Jobbik és a Demokratikus Koalíció részéről szokott felmerülni, hogy a közvetlen választási szövetség helyett a pártok alakítsanak valamilyen ernyőszervezetet az adott településen – így mégsem annyira feltűnő, hogy olyan politikai erők fognak össze, amelyek korábban ezt kategorikusan elutasították.

Orbán Viktor és Cser-Palkovics András
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezt a modellt választották például Egerben, ahol Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője a nemrég bejegyzett Egységben a Városért Egyesület színeiben indul az MSZP, a DK, az LMP a Momentum és persze a Jobbik támogatásával. Máshol választási szövetségre lépnek a pártok, mint Szombathelyen. Bár Újpesten végül visszalépett az ellenzék közös, egyébként jobboldali jelöltje, a pártok máris közölték, hogy nem mondtak le a szövetségkötésről.

Az összefogás igénye egyébként annyira nagy, hogy a helyi szervezetek gyakran még az adott párt központi vezetőségének a véleményét sem kérik ki előzetesen.

- Többször előfordult már, hogy egyszerűen felhívtak minket egy-egy településről a helyiek, hogy közöljék: már megállapodtak a többiekkel az összefogásról, csak az utólagos jóváhagyásunkat szeretnék kérni – mondta a cikk egyik forrása.

A Népszava szerint Veszprémben is összeálltak az ellenzék pártjai. Adná magát, hogy a megyeszékhelyen Kész Zoltánt indítsák, aki most a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom alelnöke és mint ismert, 2014-ben ő bontotta le, veszprémi győzelmével a Fidesz-KDNP kétharmados többségét. Tavaly áprilisban is indult az országgyűlési választáson, de akkor alulmaradt fideszes kihívója ellen.

Az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az LMP és a Jobbik azonban nem Kész Zoltában gondolkozik. Mindenesetre a politikus lapunk kérdésére azt mondta: tárgyalnak a pártokkal.