Durván drágulhat a téliszalámi Magyarországon az afrikai sertéspestis terjedése miatt

2019. szeptember 5., 09:04

Szerző:

Az alapanyagárak robbanásszerű növekedését okozta április óta az, hogy a távol-keleti piacokon az afrikai sertéspestis terjedése miatt jelentős mennyiségű állatot kellett levágni. Az így keletkezett hiány ugyanis elszívja az alapanyagot a biztonságos európai piacokról – mondta a hvg.hu-nak Sutka László, a Pick Szeged Zrt. megbízott vezérigazgatója. A szakember a Coop Rally szegedi megnyitóján arról beszélt, turbulens időszakot él most a húsipar, lapunknak ezt számszerűsítette is. Mint kiemelte: vannak olyan alapanyagok, amelyek esetében az árak 20-30, de akár 40 százalékkal is nőttek márciushoz képest.

A Pick esetében ugyan a stabil húsalapanyag-hátteret biztosítja az, hogy a szegedi társaság része egy nagyobb élelmiszeripari integrációnak, a Csányi Sándor OTP-vezér tulajdonában levő Bonafarmnak. Sutka László azonban hangsúlyozta: bár legfontosabb beszerzési forrásuk a mohácsi vágóhidat üzemeltető zrt., a csoport stratégiai partnere, külső forrásból is szereznek be alapanyagot, Magyarországról és Európából is.

Ráadásul a Bonafarm cégei közötti kereskedelem is piaci áron történik, a magyar árak pedig szintén követik az európait. Az MCS Vágóhíd Zrt. így is veszteséges, a 2018-as évet 47,9 milliárd forintos árbevétel mellett csaknem 5 milliárdos veszteséggel zárta. Ennél jobb évet zárt maga a Pick Szeged Zrt., a 63 milliárd forintos – negyedrészt exportból szerzett – bevétel után ötmilliárd forint volt az adózott eredmény.

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.