Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

A TEK fogja biztosítani Angela Merkel útját, Sopronban útlezárások és forgalomkorlátozások lesznek

2019. augusztus 18. 12:28 - szerző: 168 Óra/MTI

Hétfőn Magyarországra látogat Angela Merkel német kancellár a páneurópai piknik 30. évfordulója alkalmából. Sopronban fog találkozni Orbán Viktorral, útját pedig Pintér Sándor belügyminiszter megbízásából a Terrorelhárítási Központ fogja bizosítani. A TEK ki is adott egy közleményt, amely felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a nemzetközileg védett személy soproni tartózkodása során a küldöttség mozgásával párhuzamosan - várhatóan 7:00 óra és 16:00 óra között - a soproni Várkerületben, valamint a városba vezető, illetve onnan kivezető útvonalakon időszakos terelésre, forgalomkorlátozásra, illetve lezárásra kerítenek sort. Az útvonal-korlátozásokat a hatóságok csak a külföldi delegáció biztonságos mozgásához feltétlenül szükséges ideig tartják fenn, így segítve a Sopronban közlekedőket. „Az esetlegesen előforduló kényelmetlenségek miatt a közlekedők megértését, valamint türelmét kérjük és köszönjük” – írja közleményében a TEK.

Harminc éve, 1989. augusztus 19-én rendezték meg a Fertő-tó mellett az úgynevezett páneurópai pikniket, az ebből az alkalomból ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába. A határnyitás 30. évfordulójáról Angela Merkellel együtt emlékeznek meg hétfőn Sopronban. A német kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ökumenikus istentiszteleten vesz részt és beszédet mond a soproni evangélikus templomban, majd egy ebéd keretében kétoldalú megbeszélést folytatnak. 

Angela Merkel szombaton videóüzeneteben mondott köszönetet Magyarországnak a német újraegyesítésben játszott szerepéért.