A kihangosító készülék miatt okozott halálos balesetet a teherautó sofőrje

2021. január 13. 11:41 - szerző: 168 Óra

Nem az útra figyelt, áttért a másik sávba, ahol jöttek szemből. 

A Debreceni Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, akinek a figyelmét elvonta a teherautó műszerfalán lévő kihangosító készülék kijelzője, emiatt áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba és összeütközött az ott szabályosan haladó tehergépkocsival - írja az ügyészség

A vádlott 2019. augusztus 22-én reggel ideális időjárási és látási viszonyok között közlekedett körülbelül 70 kilométeres óránkénti sebességgel tehergépkocsival Báránd külterületén.

Az úton a műszerfalon lévő kihangosító kijelzőjét figyelte és a teherautóval közel két méterre áttért a menetiránya szerinti bal oldali sávba. Ezzel egy időben szabályosan közlekedett vele szemben a sértett szintén teherautóval. Miután a sértett észrevette a vádlott áttérését, a baleset elkerülése érdekében a járművel erőteljesen jobbra húzódott, fékezett és hangjelzéssel is figyelmeztette őt. Mindezek ellenére összeütköztek. 

A baleset miatt a vétlen teherautó vezetője olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy másnap kórházban életét vesztette.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Püspökladányi Járásbíróságon. Indítványozták, hogy a járásbíróság a vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, és határozott időre tiltsa el őt a közúti járművek vezetésétől.