Török Gábor távozik a Corvinus Egyetemtől

2019. augusztus 8., 17:08

Szerző:

Török Gábor távozik a Budapesti Corvinus Egyetemtől. Ezt a politológus megerősítette a 24.hu-nak. Huszonkét év után közös megegyezéssel hagyja el az idén magánegyetemmé váló felsőoktatási intáézményt, ahol docensként dolgozott. Távozásának okairól nem akart a portálnak beszélni, jövőre vonatkozó terveiről pedig még nem tudott konkrétumokat mondani.

Belpolitika - Tárcatükör a Közgázon
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az egyetem fenntartói joga idén július 1-től hivatalosan is a Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítványhoz került az Információs és Technológiai Minisztériumtól. Májusban jegyezték be a cégbíróságon az új fenntartót, majd átadták az alapító vagyonként szolgáló Richter és Mol részvényeket is.

Elsőként a 168 Óra írta meg, hogy a Corvinus fenntartói jogát elveszik az Emmitől, és az ITM után alapítványi kézbe kerül. Palkovics László, az ITM tárcavezetője februárban jelentette be, hogy az Orbán-kormány az egyetem fenntartására a Mol Nyrt. és a Richter Nyrt. állami tulajdonban lévő 10–10 százalékos részvénypakettje jelentette vagyonnal 380 milliárd forintos alapítványt hoz létre. A Maecenas Universitatis Corvini kuratóriumi elnöke Hernádi Zsolt, a MOL Horvátországban vesztegetéssel vádolt vezérigazgatója.

Az egyetem elnöke pedig a néha Orbán Viktorral ultizgató és a MOL vezérével barátkozó üzletember, Anthony Radev, aki 22 évig volt a McKinsey & Company igazgatója, a McKinsey pénzügyi intézeti munkacsoportját irányította Kelet-Európában.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.