Nem médiasztárnak készültem – A 168 Óra interjúja és podcastja Vezsenyi Lászlóval, a „vasalódeszkás tanárral”

2020. június 13., 19:16

Szerző: Árpási Bence

Nem gondolta volna a makói József Attila Gimnázium testnevelő tanára, hogy ilyen nagy hullámokat fog generálni híressé vált videója.

Vezsenyi László a karantén alatt szerette volna motiválni a diákjait, és egy pár perces videót forgatott nappalijában, ahol egy vasalódeszkára felfekve mutatta meg, miképp lehet távoktatásban megtanítani a diákokat úszni. Ám a tankerület nem díjazta a kreativitást és írásbeli figyelmeztetésben részesítette a pedagógust.

Vezsenyi László most interjút adott a 168 Órának, amelyben elmondta, a távoktatás kezdetén az iskola vezetése felhívta a figyelmet, a tanárok próbálják meg kreatívan leadni a tananyagot. Már az első pillanatban nyilvánvaló volt,

a testnevelést nem lehet digitálisan tanítani, ez csak egy közlésforma lehet.

Elmondta, meglehetősen felkészületlenül érte a tantestületet a hirtelen leállás. Végül a testnevelésből is elindult az online kurzus, noha sokan meglepődtek, digitálisan is van ilyen óra.

„Akadtak olyan diákok, akik ezen nagyon elcsodálkoztak. Volt egy diák, aki vissza is kérdezett, ’Tanár Úr, ez most komoly? Ez most tényleg megtörténik velem, testnevelés digitálisan?’ Én visszaírtam, igen, vegyétek fel ezt kurzusokat, mert lassan kezdődnek az órák.”

– avatott be a kezdeti nehézségekbe Vezsenyi László.

Mivel látta, a diákok nem veszik komolyan, ezért a folyamat meggyorsítása érdekében eldöntötte, viccesre fogja a dolgokat.

Egyértelművé tette,

ez a videó nem tananyagnak készül és a jövőben nem ilyen videókat kaptak volna a diákok,

„azt gondoltam, egy ilyen kis figyelemfelkeltő performansznak mindenféleképpen megfelelhet.” 

A videó írásbeli figyelmeztetéssel ért véget, amely több pontban is taglalta a pedagógus „vétségeit.” Ezek között megtalálható volt, hogy

  • pedagógushoz méltatlan magatartást tanúsított
  • nem vet jó fényt az iskolára az, hogy az intézmény logójával ellátott pólót viseli a videóban
  • balesetveszélynek tette ki a diákokat, mert „mi történik, ha ez a vasalódeszka összecsuklik vagy eltörik alattuk” 
  • alkoholfogyasztásra (!) és chipsevésére buzdítja a diákokat azzal, hogy a videó végén egy imitáció keretében üres dobozt emel fel és egy üres chipesszacskót morzsolgat a kezében.

És honnan támadt a vasalódeszkás ötlet? Vezsenyi László azt mondta, ezt nem tudja mondani, csak jött az ihlet.

„Gondoltam, valahogy az úszást kell bemutatni, de ez széken vagy asztalon nem működik, és ekkor jutott eszébe, erre jó lesz a vasalódeszka, mert ott szabadon mozoghat a kar és a láb.”

Először kipróbálta, mert nem tudta, elbírja-e, de végül sikerrel járt.

A videó okozta felhajtást nehezen viseli.

„Nem médiasztárnak készültem”

– érzékeltette a nyilvános szerepléshez való hozzáállását. Már annak sem örült, hogy az eredeti videó több százezres megtekintés felett jár, mert nem ez volt az egésznek a célja.

Kitért arra is, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által megítélt neki egy díjat, amelyre nagyon büszke, „nem azért, mert azt gondolom, valami fantasztikusat alkottam, hanem mert örömmel tölt el az, gondolnak rám.”

Főleg annak fényében, hogy bizonyos körök nem úgy értékelték ezt a videót, mint ahogy számított rá.

Az írásbeli figyelmeztetés ellen, amit kapott, nem fellebbezett.

„Ha így ítélte meg az iskola vezetése és a tankerületi igazgató, hogy nekem ilyen jellegű figyelmeztetésre van szükség, akkor szívük joga. Elfogadni elfogadom, ugyan nem értek vele egyet, de engem ezért igazán hátrány nem ér.”

Azt sérelmezi ugyanakkor, hogy a diákoktól és a tanítástól el van tiltva.

„Nem vagyok jogászember, a józan eszem azt diktálja, én azért kapom a fizetésemet, hogy huszon akárhány órát hetente a gyerekeknek megtartsak.

Ha ettől eltiltanak, akkor annak jogszerűsége nem biztos”

– zárta interjúját a makói József Attila gimnázium testnevelő tanára.


A teljes interjút itt hallgathatja meg:

 

Frissítünk: Interjúnk megjelenése után derült ki,

lemond posztjáról az érintett tankerületi igazgató.

 

 

 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.