Nem titkolhatja tovább Rogán Antal tárcája, hogy milyen munkával bízta meg milliárdokért a Századvéget

2019. szeptember 19., 13:51

Szerző:

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki döntésével a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyfelének, Joó Hajnalka újságírónak adott igazat: már nincs akadálya annak, hogy a közvélemény is megismerje, milyen anyagokat készíttetett 6,1 milliárd forintért a Miniszterelnöki Kabinetiroda a Századvéggel – írja a szervezet csütörtöki közleménye.

Az ügynek külön súlyt ad, hogy a TASZ korábban más, szintén a Századvég megbízásait érintő adatigényléseiben márt korábban pert nyert a kormánnyal szemben.

Tehát a kormány úgy tagadta meg az adatok kiadását, hogy pontosan tudhatta, azokat ismét ki kell adnia.

Az ilyen esetek arra alkalmasak, hogy lekössék a sajtó és a civil szervezetek erőforrásait a pereskedésekkel, illetve lényegesen később, sokszor a történtek után évekkel kerülhetnek így nyilvánosságra információk, amelyek így némileg inflálódnak, jelentőségüket vesztik.

Mint írják, Rogán Antal tárcája az igényelt adatok egy részét egyáltalán nem akarta kiadni, másik részéért pedig közel negyedmillió forint költségtérítést kért a TASZ ügyfelétől. A költségtérítés különösen abszurdnak nevezi a TASZ, mert az adatokat nem küldték volna el, csak betekintési lehetőséget biztosítottak volna az újságírónak, aminek helyszínét és időpontját csak azután közölték volna vele, ha már befizette a költségtérítést.

A májusi elsőfokú döntés után – ami szintén a TASZ-nak és a HVG újságírójának adott igazat – csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon, jogerős ítéletében helybenhagyta a korábbi ítélet rendelkezéseit: ki kell adni azokat a tanulmányokat, amelyek a bruttó 6,1 milliárd forintos keretszerződés felhasználásával készültek.

A civil szervezet Politikai Szabadságjogi Projektjének vezetője, Dojcsák Dalma szerint „minden ilyen ítélet egy újabb lépés az átláthatóság felé”.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.