Beperelte a TASZ a Miniszterelnökséget, mert soha nem lehet tudni, kit engednek be a Kormányinfókra

2020. január 10., 16:52

Szerző:

Évek óta teljesen átláthatatlan a Kormányinfóra történő regisztráció folyamata, így az újságírók soha nem tudhatják, mit, mikor és hogyan kell tenniük azért, hogy bejuthassanak az eseményre – kivéve azokat, akiket jó előre tájékoztatnak ennek pontos menetéről – írja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet, amely pert is indított, hogy kiderüljön, ki dönt arról, melyik médium juthat be és milyen szempontok alapján.

A nyertes per nyomán kiderült, a Miniszterelnökségen nincs felelőse a regisztrációs kérelmek kezelésének, és az sincs meghatározva, hogy mit és milyen szempontok alapján válaszolnak a megkeresésekre.

Vagyis az, hogy az évi egyetlen olyan Kormányinfóra, amelyet Orbán Viktor kormányfő tart, nem vehetett részt a ellenzéki és oknyomozó portálok sora vagy teljesen véletlenszerű, vagy nagyon is tudatos. (A 24.hu, az Átlátszó, a Direkt36, a Mérce és a a 168 Óra sem mehetett el, lapunk meghívást sem kapott.)  Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke utóbbi magyarázatra erősített rá, ugyanis azt közölte, hogy Orbán évindító sajtótájékoztatóra azok a belföldi szerkesztőségek kaptak meghívást, amelyek év közben is rendszeres meghívottai, résztvevői az Orbán nélküli Kormányinfóknak.

Ha van olyan esemény, ami kiemelt közérdeklődésre és így sajtófigyelemre tart számot, akkor az egy miniszterelnöki sajtótájékoztató. A végrehajtó hatalom és annak feje köteles a nyilvánosságot a lehető legszélesebb körben tájékoztatni, aminek egyik eszköze, hogy az országosan ismert, nagy elérésű online lapok újságíróinak rendelkezésére áll, a kérdéseikre válaszol – fogalmaz a TASZ.

A jogvédők szerint egyértelmű, hogy az Orbán-kormánynak időben megismerhetővé kellene tennie a regisztráció folyamatát, és ezt a nyilvánosság elé kell tárnia. „Ellenkező esetben marad az önkényeskedés és az egymásnak ellentmondó magyarázatok arról, hogy az adott stáb miért nem léphet be a sajtótájékoztatóra, valamint ennek következménye: a nyilvánosság további szűkülése azt, hogy a kormány nem akar felületet adni arra, hogy számára kellemetlen tudósítások szülessenek a kritikus sajtó részéről” – írja a TASZ, amely szerint a végső magyarázat az, hogy

az Orbán-kormány nem akar lehetőséget adni arra, hogy számára kellemetlen tudósítások szülessenek a kritikus sajtó részéről.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.