Tartalékos katonának kényszerítenék a kirúgott közalkalmazottakat

2018. október 12. 07:14 - szerző: 168 Óra

Aljas trükköt talált ki a kormányzat, amely egy időben tervezi csökkenteni a minisztériumi tisztviselők és növelni a hivatásos katonák, illetve a tartalékosok létszámát. A 24.hu információja szerint lényegében rákényszerítik a várhatóan 9-10 ezer kirúgott tisztviselő jelentős részét, hogy lépjen be a Magyar Honvédség tartalékos katonái közé. A szolgálatvállalási kényszer alól a nők számára sem lesz kibúvó.

A portál úgy tudja, a napokban tartott állományi tájékoztatókon közölték a kirúgási listák véglegesítésére váró hivatalnokokkal, hogy csak szolgálatvállalás fejében kínálnak majd más munkát annak, aki az állami szektor más részében szeretne elhelyezkedni. Mindez egyébként mindössze 70 embert érinthet, azzal párhuzamosan ugyanis, hogy a katonák létszámát 7950 fővel növelnék, Benkő Tibor miniszter javaslata szerint a közalkalmazottakét 70 fővel csökkentenék 6 670-ről 6 600-ra.

Akik nem tudnak elhelyezkedni a versenyszférában, azok valószínűleg kénytelenek lesznek beletörődni, hogy az állami fenntartású területek hiányszakmáiba irányítják őket. Például műtőssegédnek, bölcsődei gondozónak képeznének át őket.